L'atenció primera i les llistes d'espera s'han duplicat després de la pandèmia a la seguretat social. Malgrat aquesta dada, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acomiada avui 6.000 sanitaris, entre metges, infermers i auxiliars. La covid ha passat a ser una grip però les seqüeles i les conseqüències per a molts continuen i, precisament ara, cal afrontar un treball de rehabilitació i ajuda permanent tal com van advertir fa mesos els principals directors dels col·legis de metges de l'Estat. Però la presidenta popular, amb el final de la pandèmia entesa com una amenaça social, també es desprèn de tots aquells especialistes que va contractar el març del 2020, quan va esclatar tot.

L'excusa és que eren contractes covid de l'administració i ara han de firmar la carta d'acomiadament. Però aquests formaven part d'un equip necessari ja previ a la pandèmia i en cap cas van ser un reforç extra al problema de la covid. Ara, molts tornaran a llocs temporals lligats a guàrdies o substitucions i d'altres a l'atur directament. En total, 11.300 contractes i la Consejería de Sanidad madrilenya es quedarà amb 5.000 professionals i tan sols 170 passaran a reforçar la Unitat de Rehabilitació Funcional del famós hospital Isabel Zendal. Un hospital que va costa més de 150 milions, que es va construir en un temps rècord i compta amb denúncies per accidents laborals i, posteriorment, per deficiències en les infraestructures i els seus serveis.

Els sindicats li retreuen els acomiadaments

El sindicat CCOO ha mostrat el seu enuig amb la decisió d'Ayuso i retreuen que, amb les "escandaloses" xifres de llistes d'espera que hi ha a la Sanitat Pública madrilenya, hagin decidit acomiadar més de 6.000 sanitaris. El sindicat sanitari ha justificat que amb el cessament d'aquests empleats s'agreujarà la situació als hospitals de la regió: “Els criteris no són assistencials sinó econòmics i portarà més derivacions de pacients i, consegüentment, de fons públics a favor de les empreses privades”. En alguns centres com l'Hospital Universitari Ramon i Cajal, Comissions ha revelat que Sanitat acomiadarà 546 professionals dels 722 contractats per reforçar l'atenció. "Afectarà amb un augment generalitzat de les llistes d'espera”, conclouen.

Fitxa Ortega Cano

En paral·lel, això coincideix amb un fitxatge sonat del govern Ayuso: el torero José Ortega Cano. Així ho va confirmar ahir el conseller de Presidència, Justícia i Interior madrileny, Enrique López, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern de la comunitat. Concretament, ha detallat que "en els dies vinents" remetrà un informe amb el currículum del torero, i també el nom d'un nou integrant d'aquest centre sobre la tauromàquia, tot i que no ha volgut revelar-ne el nom. Aquest centre dirigit per un altre torero, Miguel Abellán. Aquest Centre d'Afers Taurins s'encarrega de l'explotació de la plaça de toros de Las Ventas, la més gran d'Espanya i on a principis de maig se celebrarà les corridas de Sant Isidre, patró de la ciutat. A més, també tenen competències en la vigilància, la coordinació i el control dels adjudicataris. Amb tot, la seva tasca va més enllà i han de "fomentar la festa dels toros, amb especial atenció a les noves generacions de toreros, incentivant la seva participació" i la promoció de la tauromàquia com a "festa del poble", segons el portal de transparència de la regió.