Catalunya ha estat la gran protagonista del final del debat de candidats a les eleccions andaluses. L'últim bloc del debat, anomenat "El repte territorial. Andalusia a l'estat de les autonomies", es podria haver dit directament "Catalunya" ja que tots els candidats han invertit la major part del seu temps parlant-ne.

El retret més utilitzat ha estat la negociació dels pressupostos amb els partit independentistes i la visita de Pablo Iglesias a Oriol Junqueras a la presó per abordar-los. Juanma Moreno, del PP, ha carregat contra l'actual presidenta socialista, Susana Díaz, que s'ha rentat les mans dels moviments de Podemos: "Hi va anar Iglesias. No sé qui li va dir". De fons, els altres candidats acusaven Pedro Sánchez d'haver donat les ordres. Juan Marín, candidat de Ciutadans, s'ha encarregat de disparar pel mateix tema contra Teresa Rodríguez d'Endavant Andalucía.

La situació dels presos també ha centrat les intervencions. Marín, parlant de la remota possibilitat d'un indult, ha assegurat que "als andalusos els fa mal el que passa a aquest país perquè es perd la credibilitat en la justícia i les institucions". El candidat del PP ha lamentat que Sánchez "estigui fent cessions i humiliant al conjunt dels espanyols".

Díaz, per la seva banda, ha carregat contra els populars per haver "aplicat tard" el 155 que, segons ha defensat, s'hauria d'haver activat el dia 7 de setembre i així "ens hauríem estalviat el numeret de l'1-O". La presidenta ha assegurat no tenir "dubtes de nacionalitat" i ha rebutjat la idea d'Espanya com un estat plurinacional. "El perill més gran que té Espanya és que alguns pretenguin trencar-la amb l'autodeterminació", ha apuntat, tancant la porta a qualsevol aspiració dels territoris a "ser un estat".

Torra, el "supremacista", i els cossos de seguretat

El president català Quim Torra ha estat una altra de les armes de PP i Cs, convertint-lo en un suport de la Moncloa. "Volem que un supremacista que insulta els andalusos cada dia sigui el suport de Sánchez?", ha etzibat Moreno. "Torra diu que els andalusos tenim un gen menys que els catalans, que som més fluixos i més ganduls", s'ha queixat Marín.

La politització dels cossos policials ha arribat de la mà del candidat de Ciutadans que ha presumit de ser el partit defensor del "respecte a les institucions, a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional". Díaz ha recomanat "no manossejar" les forces de seguretat i "no repartir carnets d'espanyolitat". "No vull crispació enlloc d'Espanya però tampoc vull que ningú la porti a Andalusia", ha reiterat.

Endavant Andalusia, al marge

Rodríguez, d'Endavant Andalusia, ha preferit quedar-se fora del debat contra l'independentisme i ha reclamat diverses vegades que es parlés d'Andalusia i de "las cosas de comer". "Allò que trenca Espanya no és Catalunya sinó la desigualtat", ha criticat, retraient que alguns partits utilitzin aquestes eleccions autonòmiques de "precampanya de les generals del 2019".

La candidata podemita ha retret a Díaz que hagi preferit "sistemàticament" pactar amb la dreta i, en referència als insults als andalusos, ha recordat que qui va insultar-los va ser Albert Rivera -a qui ha anomenat "Albert Primo de Rivera"- amb la frase: "Als andalusos no se'ls ha de donar peix, se'ls ha d'ensenyar a pescar".