Un jutjat de Madrid investiga el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés Verelst, i 15 càrrecs més pels presumptes delictes de malversació i prevaricació per la seva gestió a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional (Aecid) després de la querella presentada el 20 de juliol passat per la Fiscalia Anticorrupció. Entre els investigats està l’actual ambaixador d’Espanya a Mèxic, Juan Antonio López Dóriga.

Valdés Verelst va ser nomenat secretari d’Estat de Turisme el 15 de juliol passat, cinc dies abans que la Fiscalia presentés la querella, segons ha avançat El Confidencial.  El jutjat la va admetre el 31 de juliol. Tècnic de l’administració civil, el secretari d’Estat té una llarga carrera en l’administració i en cooperació.  És fill del magistrat del Tribunal Constitucional investigat per violència de gènere.

Contractes irregulars

Els fets que ha investigat la Fiscalia Anticorrupció es remunten a fa uns deu anys, quan Valdés Verelst era sotsdirector de la l’agència Espanyola de Cooperació i era el responsable de les contractacions. La Intervenció General de l’Estat va detectar irregularitats en diversos expedients i va portar el cas al ministeri públic.

Es troben sota sospita diversos contractes, alguns dels quals haurien estat ficticis, així com d’altres duplicats. La investigació s’ha centrat en un contracte milionari d’un programa informàtic, o la contractació fictícia de personal de l’empresa pública Tragsa.

Els investigats estan citats a declarar a finals d’octubre davant del jutjat d’instrucció número 29 de Madrid.