La decisió de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, de retirar l'acta al diputat de Podemos Alberto Fernández, ha obert les primeres esquerdes al PSOE. El diputat socialista i membre del PSE-PSOE Odon Elorza, exalcalde de Sant Sebastià, ha titllat d'"escandalós" que Batet hagi suspès de diputat el membre de Podemos.

"Em sembla desproporcionat i escandalós que es privi un diputat del seu escó per una pena del Suprem d'un mes i mig de presó, substituïda en la sentència per una multa de 540 euros i acompanyada de la inhabilitació", ha expressat a la xarxa.

Odon Elorza

 

Meritxell Batet s'ha doblegat al jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena i ha suspès aquesta tarda l'acta del diputat de Podemos, que va ser condemnat pel Tribunal Suprem per donar un cop de peu un policia el 2014. 

Batet ha optat per supeditar-se al criteri del Tribunal Suprem, tot i el malestar que això crea amb Podemos, després que Marchena ha enviat un escrit assenyalant que Rodríguez està condemnat a pena de presó i inhabilitació per sufragi passiu.

Segons han explicat fonts de la Presidència de Congrés en un comunicat, Batet "ha comunicat al diputat Alberto Rodríguez l'ofici del president de Tribunal Suprem pel qual es fa trasllat de la sentència de la sala segona, que comporta la pèrdua de la condició de diputat, i de la interlocutòria per la qual se'n disposa l'execució. Així mateix, s'ha donat trasllat d'aquesta a la Junta Electoral Central, als efectes de la seva substitució, i a la secretaria general del Congrés".

Malestar a Podemos

 

La decisió de Batet ha enfurismat la formació morada. La secretària general del partit i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha parlat de "prevaricació" per aquesta decisió. Segons Belarra, "Alberto Rodríguez va ser condemnat tot i que les proves demostren que ell no va estar allà". La ministra sosté que "l'objectiu era treure-li l'escó" i denuncia que "el Suprem pressiona a la presidència del Congrés per retirar-li l'acta encara que ambdós saben que no és el que diu la sentència".

També ha reaccionat Pablo Echenique, portaveu del grup parlamentari d'Unidas Podemos. Tal com ha indicat Belarra, Echenique subratlla que "van condemnar Rodríguez sense proves" i referma que "a la sentència, no figura la retirada de l'escó". Per al portaveu del partit lila a la cambra baixa, "avui Batet ha cedit a les pressions de Marchena i de la ultradreta política i mediàtica que demanaven sang". Pablo Echenique sosté que la presidenta del Congrés "ho ha fet tot i el risc de prevaricar" i ho ha qualificat de "vergonya".

L'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, també ha expressat a través de Twitter el seu parer sobre la decisió de Batet d'expulsar Alberto Rodríguez. Per a Iglesias, "com a la República de Weimar, el monstre avança amb aliats" i assenyala directament la presidenta del Congrés: "Contra el criteri dels lletrats del Congrés i després de les pressions de Marchena i la dreta, Batet, que sap que el judici contra Rodríguez va ser impresentable, li retira l'acta de diputat".