La decisió de la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, de retirar l'acta de diputat a Alberto Rodríguez (Unidas Podemos), ha enfurismat a la formació morada. La secretària general del partit i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha parlat de "prevaricació" per aquesta decisió. Segons Belarra, "Alberto Rodríguez va ser condemnat tot i que les proves demostren que ell no va estar allà". La ministra sosté que "l'objectiu era treure-li l'escó" i denuncia que "el Suprem pressiona a la presidència del Congrés per retirar-li l'acta encara que ambdós saben que no és el que diu la sentència".

TUIT ione belarra batet rodríguez

També ha reaccionat Pablo Echenique, portaveu del grup parlamentari d'Unidas Podemos. Tal com ha indicat Belarra, Echenique subratlla que "van condemnar Rodríguez sense proves" i referma que "a la sentència, no figura la retirada de l'escó". Per al portaveu del partit lila a la cambra baixa, "avui Batet ha cedit a les pressions de Marchena i de la ultradreta política i mediàtica que demanaven sang". Pablo Echenique sosté que la presidenta del Congrés "ho ha fet tot i el risc de prevaricar" i ho ha qualificat de "vergonya".

TUIT pablo echenique batet rodríguez

Pablo Iglesias: "El monstre avança amb aliats"

L'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, també ha expressat a través de Twitter el seu parer sobre la decisió de Batet d'expulsar Alberto Rodríguez. Per a Iglesias, "com a la República de Weimar, el monstre avança amb aliats" i assenyala directament la presidenta del Congrés: "Contra el criteri dels lletrats del Congrés i després de les pressions de Marchena i la dreta, Batet, que sap que el judici contra Rodríguez va ser impresentable, li retira l'acta de diputat".

TUIT pablo iglesias batet rodríguez

Pablo Fernández, actual portaveu nacional del partit i diputat a Castella i Lleó, ha estat un dels més contundents: "Lawfare, cops d'Estat tous, prevaricació. La democràcia espanyola, en escac".

Odón Elorza (PSOE), indignat

Un dels diputats del Partit Socialista, Odón Elorza, també ha volgut mostrar la seva disconformitat amb el que ha fet Meritxell Batet. A judici d'Elorza, és "desproporcionat i escandalós que es privi a un diputat del seu escó per una pena del Suprem d'un mes i mig de presó, substituïda a la sentència per una multa de 540 euros i acompanyada de la inhabilitació".

TUIT odón elorza batet rodríguez

Batet cedeix davant Marchena

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha notificat aquesta tarda a Alberto Rodríguez que suspenia la seva acta de diputat per la sentència de la Sala Segona del Tribunal Suprem del passat 7 d'octubre. L'alt tribunal va condemnar Rodríguez per un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat a una pena de presó de 45 dies, que va ser substituïda per una multa de 540 euros, una quantitat que el ja exdiputat d'Unidas Podemos ha pagat.

A Rodríguez se li atribueix un cop de peu a un agent policial durant una protesta contra la llei Wert a La Laguna el 2014. Durant el judici, només es va comptar amb el testimoni del policia afectat. Un dels fets que denunciava Podemos és que no hi havia cap altre testimoni que avalés la versió de l'agent ni que tampoc es van aportar proves gràfiques que avalessin l'agressió de Rodríguez.

En aquest context, els lletrats del Congrés van emetre un informe que defensava que Alberto Rodríguez podia mantenir l'escó pel fet que la pena de presó s'havia substituït per una multa econòmica. L'endemà, Manuel Marchena va demanar a la Mesa del Congrés que li traslladés la data d'inici d'execució de la retirada de l'acta de diputat. En aquest escenari, la Mesa va inclinar-se per guanyar temps i va demanar un aclariment a Marchena sobre els terminis de l'execució d'aquesta sentència. Aquest mateix divendres, Marchena tornava a instar Batet a retirar l'acta a Rodríguez. Pressionada per aquest toc de Marchena, Meritxell Batet ha acabat suspenent Alberto Rodríguez.

 

Imatge principal: La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, en un acte. Europa Press.