Decidida i ferma, la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, assumirà la màxima responsabilitat en la redacció del text i les decisions pertinents de la querella criminal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Així ho publica avui La Vanguardia, que afegeix que, a més, la querella serà imminent i que en els propers dies es conclourà l'elaboració de la querella per "delictes de desobediència i prevaricació".

El contingut es coneixerà o bé a través de la compareixença de la mateixa Madrigal, o bé mitjançant un comunicat, i es presentarà entre el proper dijous i el dilluns de la següent setmana, ja que la fiscal general estarà a Lisboa fins dimecres. Tornant del seu viatge, revisarà el text final i donarà el vistiplau definitiu per tirar la querella endavant. 

Turull i Gabriel, en el punt de mira

El president del grup parlamentari Junts pel Sí, Jordi Turull, i la diputada de la CUP, Anna Gabriel, també estan en el punt de mira de Madrigal per haver estat peces clau per aprovar el full de ruta cap a la independència amb les conclusions del procés constituent.

Precisament per això, la Fiscalia creu que són "cooperadors necessaris" en el delicte de desobediència de què s'acusa Forcadell. El motiu principal pel qual també podria ser que se'ls inclogués dins la querella és que quan la presidenta del Parlament va preguntar-los si eren conscients de la prohibició del Tribunal Constitucional (TC) de votar les conclusions, els dos van dir que 'sí'.

Menyspreu a la Constitució

Ja a principis de setembre, Madrigal va alertar durant l'obertura del curs judicial del "menyspreu" dels independentistes a la Constitució per no acatar les sentències del TC. Justament per això va demanar "mantenir la integritat de la consciència intel·lectual, tal com va fet el TC en la sentència del 2 de desembre del 2015" –la sentència que anul·lava la resolució independentista aprovada pel Parlament el 9-N del 2015–.

En aquest sentit, la fiscal general de l'Estat va avisar que "ni la llei ni la Constitució són immutables" i va deixar anar que per això la construcció de l'Estat de Dret "mai no pot produir-se al marge de la llei i els procediments legals establerts".