La fiscal general de l'Estat ha criticat aquest dimarts davant del Rei els independentistes catalans, pel “total menyspreu a l'ordenament constitucional", i ha advertit que seguirà actuant "davant del Tribunal Constitucional i davant els tribunals penals, si fos el cas", si els polítics sobiranistes segueixen sense acatar sentències.

Els atacs de l’Estat davant dels anhels sobiranistes de Catalunya no s'aturen. Aquest cop ha estat la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, qui ha alertat del “menyspreu” dels secessionistes a la Constitució. Ho ha fet en un acte de màxima solemnitat, a la seu del Tribunal Suprem, davant del rei Felip VI, i del president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, a l'acte d'inauguració del nou curs judicial.

“Davant el desafiament a l'Estat de Dret que amb total menyspreu a l'ordenament constitucional es planteja des de sectors independentistes, convé mantenir la integritat de la consciència intel·lectual, tal com ha fet el Constitucional en la sentència del 2 de desembre del 2015", ha assenyalat la fiscal general al·ludint l’esmentada sentència, que anul·la per unanimitat la resolució independentista aprovada pel Parlament de Catalunya el 9-N de l'any passat.

Madrigal ha afirmat que "ni la llei ni la Constitució són immutables", ja que poden reformar-se “amb reflexió, debat i consens polític per adaptar-la als nous temps”, però ha sentenciat que la construcció de l'Estat de Dret "mai no pot produir-se al marge de la llei i els procediments legals establerts".

La fiscal general de l’Estat ha volgut remarcar que "davant les vies de fet o les pretensions demagògiques que contraposen legitimitat democràtica i legalitat constitucional”, en democràcia, assegura, “no hi ha més legitimitat que la fonamentada en la Constitució".

Així, ha sentenciat que si els polítics secessionistes segueixen el pla de desconnexió, la Fiscalia actuarà "davant del Tribunal Constitucional i davant els tribunals penals, si fos el cas". 

Defensa de la "rabiosa independència" de la justícia

A l'acte d'inauguració del nou curs judicial, també hi ha parlat el president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que ha volgut fer èmfasi en la independència que, assegura, tenen els jutges i magistrats espanyols al lluitar contra la corrupció.

"Hi ha més sentències que dies laborables", ha afirmat Lesmes, després de recordar que cada jutge dicta una mitjana de 300 sentències judicials a l'any. En aquest sentit, ha afirmat que "ens dol (...) sentir que la justícia no és independent", i ha assegurat que aquesta ha donat "la més eficaç i contundent resposta" contra la corrupció a Espanya.