El jutjat d'instrucció número 1 de Lleida ha admès a tràmit la querella contra el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i l'exsubdelegada del govern espanyol a Lleida Inma Manso; així com contra comandaments intermedis per la repressió policial de l'1 d'octubre del 2017 a Lleida.

Va ser el col·lectiu Advocacia per la Democràcia de Lleida qui va interposar la querella, el 20 de març del 2018, perquè "els responsables de vulnerar els drets humans l'1-O s'asseguin a la banqueta", diuen. "I no només els policies que van executar les seves ordres, sinó també els de més amunt", afegeixen.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que en aquests moments "s'està a l'espera de rebre la documentació sol·licitada, inclosa com a diligències a practicar en la pròpia querella".

L'Associació d'Advocacia per la Democràcia a Lleida ja va explicar quan van confirmar la querella al jutjat que l'objectiu "no és tant perseguir el policia en concret sinó la premeditació en orquestrar un dispositiu policial amb l'objectiu d'atemorir la població". Si s'acaba obrint judici oral, es podria condemnar els responsables a un mínim de cinc anys de presó per "l'excessiva violència" i per la "vulneració de drets fonamentals", segons el col·lectiu denunciant. 

A més de la querella col·lectiva contra Manso i comandaments policials, els jutjats de Lleida i Solsona acumulen 15 causes obertes en què estan representades 62 persones afectades per les càrregues policials de l'1 d'octubre als col·legis electorals de la ciutat de Lleida, Ponts i Soses. Són els casos que gestionen des de l'Associació d'Advocats per la Democràcia de manera gratuïta.