L'advocat i catedràtic de dret penal Joan Josep Queralt ha intervingut aquest dimarts com a expert en la comissió d'Investigació de l'Operació Catalunya i ha assegurat que, davant el conflicte, Espanya ha reaccionat "de forma molt autoritària". 

"On s'hagués hagut d'actuar amb pulcritud i claredat, la separació de poders no ha existit". Aquesta és, de fet, una de les crítiques més comunes entre els compareixents, que asseguren que l'Estat ha tret poder als jutges i l'ha desviat cap als policies.

Exemple d'això és, segons ha afirmat Queralt, la reacció del Govern espanyol respecte a la corrupció, ja que "s'han desmuntat les oficines per poder investigar-la i, d'aquesta manera, s'ha tret al poder judicial una eina molt important". Ara, quan un jutge vol investigar, ha de sol·licitar-ho prèviament al Ministeri.

"Davant els conflictes, la reacció del Govern espanyol és autoritària, hi ha pics autoritaris", ha reiterat el compareixent. La seva declaració ha servit per secundar les paraules de l'advocat Elpidio Silva, que va assegurar, també en el marc de la comissió de l'Operació Catalunya, que Espanya no és "pròpiament una democràcia".

Queralt ha dedicat gran part de la seva intervenció a explicar un dels punts clau en l'Operació Catalunya, la conversa entre l'excap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz.

Sobre aquesta conversa, el compareixent ha assegurat que es tractava d'una gravació no oficial que podria respondre a les lluites entre diversos grups dins la policia. "La lluita permanent pel poder ha produït una sèrie de disfuncions que demostren la mala governança del sistema de seguretat", ha assegurat l'advocat.

Sobre el paper de De Alfonso, Queralt ha assegurat que havia de parlar a nivell personal, i no com a cap de l'Oficina Antifrau, ja que aquesta oficina es dedica a "investigar corrupció i falles de la democràcia" però en cap cas a perseguir enemics polítics de l'Estat.

En referència a l'exministre, ha assegurat que ell estava al corrent de la situació, una afirmació que també han reiterat diversos compareixents en la comissió. "Si es confirmés la implicació de Fernández Díaz, seria molt greu perquè implicaria la utilització de l'Estat amb interessos partidistes", ha conclòs.