“L’Estat espanyol és un règim autoritari, no és pròpiament una democràcia”. Així ho ha assegurat l’advocat Elpidio Silva en el marc de la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya. Silva ha assegurat que, en efecte, l’Estat va portar a terme un conjunt d’actuacions per parar el procés però que aquesta operació es troba dins un marc més gran que persegueix els enemics polítics del govern central. 

Durant la seva intervenció, Silva ha carregat contra la falta de separació de poders a Espanya. "A l'amic, el favor; a l'enemic, la llei", ha assegurat fent ús de refranyer. El també exjutge ha assegurat que el poder judicial espanyol depèn d’òrgans polítics, concretament de les prefectures del bipartidisme i, en concret, del partit del Govern, actualment el PP.

Això comporta, segons assegura, que la resta de poders es posin “a la cua”, així com també que els jutges sàpiguen “qui els ha nomenat i a qui es deuen". En un context com aquest, "és fàcil que hi pugui haver un subsòl que afavoreixi que neixin actuacions com les que es coneixen amb l'eufemisme de 'operació Catalunya'”, ha assegurat.

Així mateix, ha destacat que “la trama d’espionatge polític constitueix un tremend atemptat a l’estat de dret”. “Qualsevol persona pot ser objecte d’una investigació policial”, ha apuntat l’advocat. A partir d'aquesta afirmació, Silva ha deixat la porta oberta que l’Operació Catalunya segueixi operativa.

Sobre aquesta en concret, l'advocat ha apuntat directament l’exministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, com la persona que orquestrava l’Operació. De la mateixa manera que van fer altres compareixents en la mateixa comissió, com els periodistes de Público Patricia López i Enrique Bayo, Silva ha destacat que l’Operació Catalunya va començar amb el dinar de La Camarga, entre l’aleshores presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, i l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez.

Tot i saber que l’expresident Jordi Pujol suposadament tenia comptes a Andorra, l’Estat va esperar dos anys a treure la informació a la llum. “Espero que això no sigui cert, ja que en cas de provar-se, seria molt greu”, ha reblat Silva.

La seva compareixença ha estat d’un fort caràcter polític. Durant la seva intervenció ha assegurat que els diputats no representen la voluntat de la societat. Així mateix, Silva també s’ha referit a la Constitució i ha assegurat: “Si a una persona que porta 40 anys en un desert li dones un got d’aigua bruta, se’l beu”.  

Aquestes declaracions li han valgut les crítiques de la diputada del PP català Esperanza García, que li ha etzibat: “Vostè devia retocar les lleis quan era magistrat, i per això el van cessar del seu càrrec”.