Les manifestacions del nunci del Vaticà sobre l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco no han agradat gens al govern espanyol. Aquest matí la vicepresidenta de l’executiu en funcions, Carmen Calvo, ha anunciat que presentaran una queixa formal davant del Vaticà pel que considera una ingerència del representant del papa Francesc en la política interna.

El nunci apostòlic a Espanya, Renzo Fratini, que s'acomiadarà el demà dimarts del càrrec per retirar-se a Itàlia després de complir 75 anys, ha qüestionat l'exhumació de Franco en una entrevista a Europa Press. Fratini va afirmar que la iniciativa del govern de Pedro Sánchez de treure el cadàver del dictador del Valle de los Caídos ha aconseguit "ressuscitar Franco".

La vicepresidenta, en una entrevista al programa Hoy por Hoy de la Cadena SER, ha destacat que el nunci Fratini ha d'estar dins les regles del joc i "no entrar en afers interns".

Renzo Fratini nunci Vaticà Europa Press

“L’Estat vaticà rebrà una queixa formal per part de l’Estat espanyol per una ingerència d’aquesta naturalesa, en les formes en que s’ha produí, en els continguts en que s’ha mogut el nunci, absolutament impropis de qualsevol legació diplomàtica”, ha afirmat Calvo .

La vicepresidenta ha evitat valorar les diferències dins del Vaticà sobre l'exhumació de Franco i s'ha limitat a dir que l'opinió "clara" del secretari d'Estat i del Vaticà és no obstaculitzar-la. 

En la polèmica entrevista, el nunci ha lamentat que amb la decisió d'exhumar Franco se l'hagi ressuscitat i ha considerat que era millor deixar-lo en pau. "Ha fet el que ha fet, Déu jutjarà. No ajuda a viure millor recordar una cosa que han provocat una guerra civil", ha manifestat Fratini.