El nunci apostòlic a Espanya, Renzo Fratini, que s'acomiadarà el proper 2 de juliol del càrrec per retirar-se a Itàlia després de complir 75 anys, ha qüestionat l'exhumació de Franco en una entrevista a Europa Press. Ha afirmat que la iniciativa del govern de Pedro Sánchez de treure el cadàver del dictador del Valle de los Caídos ha aconseguit "ressuscitar Franco".

Nunci apostolico Renzo Fratini exhumació Franco Europa Press

Renzo Fratini / Foto: Europa Press.

En qualsevol cas, el nunci ha apostat per "oblidar el mal" amb l'argument que "si no, torna la baralla, la Guerra Civil". Fins i tot ha mostrat equidistància entre els qui defensen i els qui critiquen Franco. "A Franco alguns l'anomenen dictador, alguns diuen que ha alliberat Espanya d'una guerra civil, que ha solucionat un problema. No continuem barallant-nos sobre si tenia raó o culpa", ha demanat. Ha arribat a afirmar que no es pot jutjar Franco i els "facciosos" "amb la mentalitat d'avui" perquè es podria "condemnar els innocents o exaltar els culpables".

Encara que la tomba de Franco es troba al Valle de los Caídos, i que els monjos del monestir benedictí han estat repetidament acusats de tolerar l'enaltiment del dictador en un espai públic, el nunci ha afirmat que en aquest cas "la Santa Seu ha tingut una posició neutral". Ha arribat a afirmar que "és un problema més de la família Franco i del govern" espanyol. I clarament s'ha posicionat com a defensor del "dret i la voluntat dels familiars" del dictador (en cap moment no ha esmentat les seves víctimes).

Franzini ha manifestat la seva oposició al projecte del govern espanyol, al·legant que rere el seu projecte d'exhumar el cadàver del dictador del seu mausoleu són subjacents "motius polítics i ideològics": "És darrere una ideologia d'alguns que volen de nou dividir Espanya".

El nunci ha afirmat que "deixar en pau [a Franco] era el millor", tot argumentant que "Déu jutjarà". A més, pensa que, si el que es pretenia era que la figura de Franco deixés d'estar "enaltida", s'ha aconseguit el contrari. "S'ha enaltit molt més després que s'anunciés això perquè les visites han augmentat, el problema ha tornat, molta gent no sabia on era el Valle de los Caídos", ha apuntat.

El nunci s'ha mostrat contrari a enterrar Franco a la catedral de l'Almudena i en canvi sí que ha vist bé enterrar-lo en el cementiri d'El Pardo, sempre que hi hagi acord de la família.