La valoració de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, d'aquest dissabte sobre el referèndum d'autodeterminació de l'1-O ha despertat crítiques. Rovira ha afirmat que el mandat de l'1-O "no va tenir prou legitimitat interna", unes paraules que han generat rebombori a les xarxes socials. El portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha decidit respondre a la secretària general d'ERC, recordant el que li va remarcar durant l'octubre del 2017. "El dia 26 d’octubre del 2017, sortint de Palau em vas dir que l’1-O ens legitimava per exigir la declaració d’independència, i aquesta era la nostra obligació per respecte a la majoria del país", ha explicat Castellà a través d'una piulada. "Qui o què et fa ara canviar de criteri?", s'ha preguntat el portaveu de Demòcrates.

Coincidint amb la data que compleix el seu cinquè any a l'exili, Marta Rovira ha fet un repàs dels fets de l'octubre del 2017 des de Suïssa. La secretària general d'ERC ha apuntat que per avançar cap a la independència, és necessari incorporar els elements que el moviment va aprendre amb els preparatius i la celebració de l'1-O, en un referèndum en què, segons Rovira, no es va aconseguir l'objectiu. "No ho vam aconseguir, és evident. Algú ha aplicat el mandat de l'1 d'Octubre? No vam saber superar l'ofensiva de l'Estat, ni connectar amb gran part de la ciutadania i no va tenir prou legitimitat interna", ha reconegut aquest dissabte en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

A pesar d'aquestes paraules, que han despertat crítiques cap a la dirigent d'ERC, Rovira ha remarcat punts positius del que es va viure el 2017, com ara el fet que va permetre a l'independentisme donar a conèixer la seva lluita arreu del món. De fet, ha assegurat que celebrar el referèndum va valdre la pena i ha afirmat que el tornaria a organitzar. Segons ha exposat, l'1-O va ser "una passa més en la lluita d'un país que no pot viure sotmès, supeditat".

Durant l'entrevista, la secretària general d'ERC també ha parlat del seu retorn a Catalunya. Tot i la reforma dels delictes de sedició i malversació, Rovira ha afirmat que encara no té "cap notificació" que l'acusació de rebel·lió hagi canviat i, per tant, considera que no té garanties per tornar. "La meva posició és clara: quan acabin de discutir sobre quins delictes m'acusen i hi hagi una interlocutòria ferma, prendré una decisió i la comunicaré".