Què és i qui hi ha darrere de l'associació d'advocats Movimiento 24.2, que ha anunciat que es querellarà contra l'advocat de l'Estat que firmi el document de l'Advocacia de l'Estat sobre la situació jurídica d'Oriol Junqueras si aquest en sol·licita la llibertat?

El Movimiento 24.2 es va crear l'any 2017 com una candidatura als comicis per la Junta de Gobierno del Colegio de Abogados de Madrid (ICAM), que tenien lloc el 13 de desembre d'aquell mateix any. 

Qui són?

Nicolás González-Cuéllar, advocat i catedràtic de Dret Processal i autor de diverses obres, es va posar al davant d'aquesta candidatura i es va envoltar d'altres persones com Ignacio Gordillo, exfiscal de l'Audiència Nacional i director del màster en Periodisme del diari El Mundo, entre d'altres coses. 

Altres membres del Movimiento 24.2 són Cruz Sánchez de Lara, advocada i dona de Pedro J. Ramírez (director d'El Español), i Adolfo Prego, advocat de María Dolores de Cospedal i patró d'honor de la Fundación para la Defensa de la Nación Española (Denaes). 

Aquests són alguns dels membres del Movimiento 24.2, que es diu així per l'article de la Constitució que es refereix al dret a rebre un judici just.

El cas d'Oriol Junqueras no representa la primera vegada que aquesta associació d'advocats s'implica en el procés, els presos i els exiliats: l'agost de 2018 el Movimiento 24.2 va anunciar una querella contra el jutge belga que analitzava la demanda civil del president Carles Puigdemont contra Pablo Llarena. L'associació que encapçala González-Cuéllar amenaçava la justícia belga amb una querella per prevaricació i usurpació de funcions públiques.