Quatre expresidents del govern espanyol i altres figures rellevants del món polític i sindical espanyol han enviat cartes defensant l'exministre Rodolfo Martín Villa davant la jutgessa argentina María Servini de Cubría, que investiga presumptes crims de la dictadura franquista espanyola.

Segons avança eldiario.es, entre els autors de les cartes de suport, hi ha els expresidents Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, els exsecretaris generals d'UGT i CCOO Nicolás Redondo, Cándido Méndez, Antonio Gutiérrez i José María Fidalgo, dos pares de la Constitució com són Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón i Miquel Roca, l'exministre i president de la Fundació Espanya Constitucional Eduardo Serra, l'exministre i president de la Fundació Transició Espanyola Rafael Arias-Salgado, el senador Jaime Ignacio del Burgo, l'exministre Marcelino Oreja, l'exministre a Xile Enrique Krauss i l'exministre portuguès Jaime Gama. Destaca també el suport de l'exministre i avui vicepresident de la Comissió Europea com a Alt Representant per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

L'exministre Rodolfo Martín Villa està citat com a presumpte responsable de la matança del 3 de març del 1976 a Vitòria (cinc morts i 150 ferits causats per la policia espanyola) i dels fets dels Sanfermines de 1978 (un mort i 150 ferits). Martín Villa ha de declarar el proper dijous 3 de setembre en aquesta causa oberta a l'Argentina. Podrà fer-ho per via telemàtica des de l'ambaixada o algun consolat de l'Argentina a Espanya.

Així ho va acordar la titular del jutjat criminal i correccional federal número 1 de l'Argentina en una resolució notificada a la Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina contra els Crims del Franquisme (CEAQUA), segons va informar aquesta organització.

La CEAQUA expressa el seu "desig que finalment l'acte processal pugui celebrar-se després de múltiples intents perquè l'esmentada declaració es produís" i recorda que a Martín Villa se li atribueixen presumptes delictes d'"homicidi agreujat en un context de crims contra la humanitat".

"Esperem que Martín Villa, tal com ha expressat en reiterades ocasions, compleixi la seva obligació i es personi en la data indicada per prestar declaració indagatòria, ja que una vegada que es produeixi la jutgessa María Servini podrà resoldre si és procedent processar-lo", explica la CEAQUA.