Prop de quaranta entitats han posat en marxa una campanya a nivell de tot l’Estat per portar l’exministre Rodolfo Martín Villa davant de la justícia per tal que sigui jutjat pels crims comesos durant el franquisme i la Transició. Aquestes entitats atribueixen a Martín Villa la responsabilitat sobre més de 90 crims que van tenir lloc quan va ser governador i cap provincial del règim a Barcelona.

La campanya “Judici a Martín Villa” l’han endegat, entre d’altres, l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, l'Ateneu de Memòria Popular, l'Associació d'Amics d'Agustín Rueda, la CGT i familiars de persones assassinades.

La campanya, que ha estat presentada simultàniament a diferents ciutats espanyoles, denúncia la impunitat de l’Estat espanyol i busca asseure al banc dels acusats l’exministre com a exemple de la repressió de l’Estat i perquè respongui per crims contra la humanitat. Les entitats consideren que Martín Villa va ser una dels principals artífexs de la violència orquestrada durant la Transició.

Causa argentina

L’exministre franquista ja està processat per la justícia argentina, a diferència de l’espanyola. Així Martín Villa està sent investigat per un tribunal argentí per la seva responsabilitat amb la mort de cinc treballadors a Vitòria el març del 1976, quan era ministre d’Arias Navarro. La jutge Servini també investigació la seva relació amb la mort a trets del jove malagueny García Caparros.

També suma una altra querella pels fets dels Sanfermines del 1978, quan un jove va morir a trets de la policia.

Les entitats consideren que Martín Villa també es responsable del cas Scala i d’actuacions repressives de la policia a diverses manifestacions de Barcelona, Madrid, Tenerife y Màlaga. Consideren insuficients que l’exministre estigui imputat per tribunals argentins i reclamen que sigui investigat per la policia espanyola.