El govern espanyol va anunciar el mes passat, quan es complia un any de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, que enviaria sis tancs Leopard 2A4. Es tractava de carros de combat emmagatzemats a Saragossa que l'exèrcit espanyol no havia fet servir en els últims quinze anys, i que requerien una posada a punt, perquè es trobaven en un estat "bastant deficient". Els tancs es van traslladar a la fàbrica Santa Bárbara Sistemas de Alcalá de Guadaíra, a Sevilla per tal d'efectuar aquesta reparació. Un mes després, en quin estat es troben els Leopard 2? I quan estaran a punt per enviar-los a Ucraïna?

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha anunciat aquest dijous des de les instal·lacions de la fàbrica a Sevilla, que la reparació dels sis tancs està "pràcticament acabada" i que estan a punt per entrar en funcionament la setmana que ve. Ha assegurat que la seguretat ha estat la "veritable prioritat" en la reparació d'aquests vehicles, i ha apuntat que la posada a punt s'ha fet "en un temps rècord", fet pel qual ha agraït a la companyia GDELS-Santa Bárbara Sistemas i al seu director general, Juan Escriña, que l'ha acompanyat durant la visita a les instal·lacions. "Els carros estan en condicions totalment operatives i segures. Queda per provar les proves finals de tir i després d'això es donarà per acabada la feina", ha declarat Escriña.

La previsió és que aquests sis tancs, que en alguns casos s'han hagut de "refer", s'enviïn en les pròximes setmanes, donat que el Ministeri de Defensa va anunciar que ho faria a finals de març o principis d'abril. Amb tota probabilitat la data exacta es coneixerà el pròxim dimecres 29 de març, quan Robles compareixerà al Congrés dels Diputats a petició d'ERC, EH Bildu, CUP i BNG, que van reclamar a l'executiu que expliqués les "implicacions" que podia tenir l'enviament d'armament a Ucraïna. Un cop s'enviïn, la fàbrica de Santa Bárbaria Sistemas començarà la reparació de quatre carros més, que el govern espanyol també s'ha compromès a lliurar a Kíiv per "ajudar el poble ucraïnès que està sent massacrat" pel president de Rússia, Vladímir Putin, en paraules de Robles. 

Durant la visita a la fàbrica, Robles ha conversat amb treballadors, enginyers i amb els militars que han format al llarg de les últimes setmanes 55 soldats ucraïnesos en la tripulació dels Leopard. Els militars han comentat l'avantatge que ha suposat que els soldats tinguessin "una mentalitat de 'carristes' perquè tenien molt guanyat", donat que el maneig dels Leopard difereix bastant dels tancs soviètics amb què els ucraïnesos estan familiaritzats. En concret, l'Exèrcit de Terra va formar 40 soldats i 15 mecànics, durant 12 hores al dia, sis dies a la setmana amb simuladors i classes teòriques.

El ministeri de Defensa ha pressupostat uns 4,1 milions d'euros per dur a terme aquestes reparacions que han estat licitats en un contracte declarat com a secret, acollint-se a la llei que regula els contractes de seguretat i defensa.