Enèsima crisi a Ciutadans. Si el partit taronja no en tenia prou amb les desenes i desenes de militants que han abandonat el vaixell a causa dels diferents canvis d'estratègia de la formació, ara ha iniciat una purga per acabar amb els seus crítics.

Tot ha esclatat aquest dimecres, quan el partit ha anunciat l'expulsió dels seus portaveus als ajuntaments de Lleida i Girona i del Parlament andalús. A més, l'exdiputada al Parlament Sonia Sierra també ha anunciat que es dona de baixa del partit per la seva deriva i ha esmentat les expulsions que s'han conegut avui. No fa ni una setmana que el partit celebrava la convenció de la qual, segons Inés Arrimadas, el partit en sortiria reforçat i unit.

ines arrimadas efe

Inés Arrimadas, a la convenció de la setmana passada / Foto: Efe

Ángeles Ribes: la crítica de Lleida

A Lleida, el Comitè de Garanties del partit ha obert un expedient d'expulsió a la seva portaveu a la Paeria, Ángeles Ribes. La formació ha al·legat pèrdua de confiança en ella a conseqüència de la seva gestió al capdavant del càrrec de portaveu.

Tanmateix, Ribes ha denunciat en declaracions a ElNacional.cat que l'expedient obeeix al seu posicionament crític amb el partit. "L'endemà de la desfeta d'autonòmiques catalanes vaig escriure un article instant que la direcció fes autocrítica i assumís responsabilitats (i no va agradar, és clar)", explica. De fet, Ribes forma part de Renovadores, el corrent crític que vol renovar el partit de dalt a baix

Ángeles Ribes ciutadans lleida - acn

Ángeles Ribes / Foto: ACN

Per aquest motiu, Ribes ha denunciat que el grup municipal va rebre un correu que demanava que se la cessés com a portaveu per posar María Burrel, "membre d'Organització i afí a la directiva". Ribes va convocar una reunió extraordinària i urgent del grup per sotmetre-ho a votació i va sortir ratificada com a portaveu.

"L'endemà faig una roda de premsa explicant els fets on manifesto la meva sospita que s'està iniciant una purga ideològica al partit amb mi com a exemple per als altres membres de Renovadores i discrepants de la directiva", explica. "I com a resultat de tot això, ahir se'm comunica la meva suspensió cautelar de militància i l'inici d'un possible procés d'expulsió. Notícia que coneixeu tots els mitjans de comunicació perquè el mateix partit s'encarrega d'enviar-vos-el i fer-ho publico", afegeix.

Ribes també ha explicat a aquest diari que ja està preparant el recurs contra el seu expedient per presentar-lo a la comissió de garanties del partit, i ha revelat que no descarta acudir a la justícia "perquè no es posi en dubte ni la meva trajectòria ni la meva honorabilitat".

Expulsió també a Girona

De la mateixa manera, Ciutadans ha obert un altre expedient d'expulsió al seu portaveu a l'Ajuntament de Girona, Daniel Pamplona, per "la contínua vulneració del reglament intern de la formació", informa el partit aquest divendres en un comunicat.

daniel pamplona - acn

Daniel Pamplona / Foto: ACN

La formació ha argumentat que Pamplona havia estat desautoritzat en nombroses ocasions per diferents secretaries de Cs per no atendre les fórmules reglamentàries previstes als estatuts de la formació, "ni respectar els consensos a la presa de decisions de funcionament intern, faltant d'aquesta manera als compromisos i deures estatutaris que li corresponien".

Des del corrent crític de Renovadores, el seu líder, Antonio Espinosa, ha explicat a ElNacional.cat que aquestes expulsions es deuen a "mantenir posicions obertament diferenciades entre la direcció de Catalunya i els grups municipals respectius". "Per no actuar com palmers i corretja de transmissió de la direcció", aclareix. Tanmateix, a diferència de Ribes, Pamplona no forma part del corrent.

Andalusia

L'altre purgat ha estat Fran Carrillo, portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament andalús. Espinosa assegura que la seva destitució s'explica perquè Juan Marín, líder del partit a Andalusia, "vol rodejar-se de les persones més properes i desplaçar els qui es trobaven més a prop de Fran Hervías".

EuropaPress 3601181 vicepresidente junta andalucia juan marin conversa diputado parlamentario

Juan Marín (a l'esquerra) i Fran Carrillo (a la dreta) / Foto: Europa Press

Cal recordar que Hervías va dimitir del seu càrrec de senador el passat mes de març i va sol·licitar la baixa del partit per fitxar pel PP. Hervías es va mostrar molt crític amb l'apropament del partit taronja al govern del PSOE i Unidas Podemos.

Sierra, una baixa més

Paral·lelament a tot això, l'exdiputada al Parlament Sonia Sierra ha anunciat que també s'ha de donat de baixa del partit. A través de dos tuits ha explicat que "fa dies que rebo atacs tant de càrrecs públics com orgànics de l'esmentat partit així com de comptes vinculats a ell".

"L'últim ha estat que un regidor i càrrec orgànic de Cs ha difamat un altre regidor del mateix partit que em va mostrar el seu suport davant d'un tuit que insinuava que "zorreaba". Espero que cessin ja els atacs. I als preocupats per la meva vida laboral, dir-los que em guanyo molt bé la vida", ha explicat amb un punt final d'ironia.

sonia sierra TUIT

Tot i que no ho ha fet de manera explícita, Sierra també ha criticat l'expulsió de crítics com Ribes i Pamplona. Tanmateix, tot i ser consultada per aquest diari, no ha volgut concretar el seus motius per marxar més enllà de les picabaralles amb excompanys d'escó arran del fitxatge de Martí Pachamé, com a assessor de l'alcalde de Premià de Mar, Rafael Navarro (PDeCAT).

Les explicacions de Carrizosa

Preguntat per aquestes expulsions, el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, les ha valorat com la manera de "donar una empenta" a les candidatures municipals de cara a les eleccions del 2023.

Pel que fa a l'expulsió d'Ángeles Ribes, cara visible a la Paeria, Carrizosa ha reconegut que "una bona part dels afiliats" ho reclamaven "des de fa molts anys". L'òrgan d'Acció Institucional de Cs va sol·licitar un canvi perquè la portaveu passés a ser la regidora Maria Burrel després de reiterades crítiques per la "falta d'implicació en el projecte" per part de Ribes. "Les persones que potser estan més apoltronades a Lleida no han entès els canvis", ha replicat Carrizosa.

 

Imatge principal: bandera del cor de Ciutadans en un acte electoral / Foto: Sergi Alcàzar