Crítica contundent la que ha tornat a etzibar el vicepresident del Govern Jordi Puigneró a l'Estat pel que fa a la inversió i gestió de Rodalies i també pel cas del corredor mediterrani. En la sessió de control a l'Executiu d'aquest dimecres, Puigneró ha titllat d'"escàndol" com l'Estat ha anat posposant el corredor durant més d'una dècada. "Abans tindrem el corredor 5G del Mediterrani que el ferroviari. I ho dic amb recança perquè no hauria de ser així", ha lamentat.

Puigneró ha acusat l'Estat de fer una "política desvertebradora" en aquest aspecte per evitar la unió entre Catalunya i el País Valencià i s'ha preguntat com pot ser que Madrid, que està més lluny, estigui connectada a València i Barcelona i aquestes ciutats no ho estiguin entre elles.

El vicepresident ha acusat l'Estat de posar la seva "ideologia unionista" per davant de la "ideologia econòmica de buscar el progrés econòmic per als seus ciutadans". D'aquesta manera ha respost Puigneró a l'anunci que va fer la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ara fa una setmana quan va dir que el corredor estaria enllestit pel 2026.

Traspàs de Rodalies

"Amb Rodalies passa exactament el mateix", ha denunciat el vicepresident de la Generalitat, que ha blasmat l'Estat per la poca inversió executada en els darrers anys. I ha posat d'exemple que mentre a Madrid s'ha complert amb el 130% del pressupost i a Astúries amb el 112% a Catalunya no s'ha apropat mai ni al 100%.

Per aquest motiu ha tornat a demanar als grups del PSC i En Comú Podem que remin a favor del traspàs de Rodalies perquè, segons ha reivindicat, el servei es gestioni des de la "proximitat, com fem amb Ferrocarrils i amb el metro de Barcelona conjuntament amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona".

Puigneró també ha remarcat la voluntat del Govern de fer de Catalunya "un país de trens" amb els pressupostos i contribuir a una mobilitat cada vegada més descarbonitzada. Ho ha dit responent al diputat dels comuns Marc Parés, que li ha retret que en els comptes hi ha "més inversió en carreteres i cap planificació en infraestructures ferroviàries" i l'ha apressat a contribuir a descarbonitzar Catalunya.

"Menys lliçons sobre trens i apliquin-se allà on governen, perquè de cada cinc euros que ha pressupostat el govern espanyol, n'ha executat un; vostès s'assemblen bastant al govern del PP però pitjor, perquè ells almenys feien línies de l'AVE, però vostès ni això".

 

Imatge principal: el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, a la sessió de control d'aquest dimecres / Foto: Sergi Alcàzar