El president de Cantàbria i líder del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), Miguel Ángel Revilla, va assegurar diumenge que el seu partit només donarà suport a la investidura de Pedro Sánchez si obté prou garanties que no es negociarà amb els partits independentistes cap aspecte més enllà de la Constitució. De fet, va arribar a afirmar que estava disposat a renunciar a una millor connexió ferroviària -una de les principals reivindicacions del PRC- si amb això evitava un pacte del PSOE amb l'independentisme: "Cantàbria prefereix quedar-se sense tren abans que Espanya es trenqui".

El conseller d’Administració Pública, Jordi Puigneró s’ha fet creus d’aquest posicionament de Revilla, tot assegurant que el president càntabre ha “apujat l’aposta” amb una nova versió del “España antes roja que rota” -frase de José Calvo Sotelo que explicita la preferència de la dreta espanyola just abans de la Guerra Civil de preferir el comunisme a la independència de Catalunya -.

Segons Puigneró, Revilla ha passat al “antes incomunicada que rota”, i es pregunta si el pròxim pas serà “antes contaminada que rota”.

Al seu torn, el president a l’exili, Carles Puigdemont, ha volgut destacar un altre aspecte de les paraules de Revilla, el fet que “es permet parlar en nom de Cantàbria, com un tot, perquè ningú no li retreurà que parli en nom dels càntabres”. Un fet que contrasta amb que “si ho fa un president de Catalunya, la cosa canvia”.

En tot cas, queda clar que Revilla està disposat a renunciar a millores per a Cantàbria i, tot plegat, per defensar una determinada visió d’Espanya on la unitat està per sobre de qualsevol altra consideració. De la Constitució també?