El vicepresident del Govern i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha defensat que no es podia preveure l'allau de demandes per descarregar-se el passaport covid després que el Govern l'establís com obligatori per entrar a bars, restaurants i gimnasos. En la sessió de control a l'Executiu d'aquest dimecres, Puigneró ha al·legat que com s'havien descarregat anteriorment 9 milions de certificats "ningú podia preveure que tantes persones tornessin a entrar a l'aplicació.

Malgrat que el col·lapse que va patir el web, que va obligar l'Executiu a endarrerir l'entrada en vigor de l'obligatorietat del passaport covid, el vicepresident també ha defensat que l'aplicació va funcionar perquè va servir 365.000 certificats. I que en els darrers dies s'han distribuït dos milions més.

El vicepresident ha respost d'aquesta manera la diputada de Ciutadans Anna Grau, que li ha dit "nerd" i ha afirmat que la "Republiqueta digital" ha tornat a fer "el ridícul". Puigneró li ha retret que li hagi faltat al respecte i li ha demanat més rigor en les seves intervencions.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afegit que el passaport covid no és la solució definitiva a la pandèmia, sinó "una mesura més". També ha augurat que queden "com a mínim" dues setmanes més de creixement de la covid pel que fa a la incidència acumulada.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, sesión de control, Ple del Parlament - Sergi Alcàzar

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon / Foto: Sergi Alcàzar

Segons el conseller, en aquesta onada, hi ha menys afectació als hospitals i a les Unitats de Cures Intensives (UCI). Pel que fa al rastreig de la nova variant, ha explicat que del total de PCR en un 20% es busca si hi ha òmicron.

Rodalies

En una altra pregunta, el vicepresident ha insistit en el compromís del Govern perquè es faci el traspàs "integral" de Rodalies i ha afirmat que ja s'ha iniciat el camí cap aquest objectiu. Tanmateix, el mateix Puigneró ha mostrat la seva desconfiança envers l'Estat posant d'exemple la notícia que va sortir ahir a la llum sobre que la nova llei audiovisual no inclouria quotes de català en les plataformes estrangeres.

"Sovint s'acaba retallant i hi ha incompliments. Som conscients que l'Estat ens està fallant, com hem vist en matèria de llengua, esperem que no ens falli en matèria de Rodalies", ha destacat.

Puigneró, però, ha reiterat que el Govern i la seva Conselleria s'asseuran a negociar si veuen voluntat per part de la Moncloa d'efectuar aquest traspàs integral, "i no de fireta", que demanen. I en aquest sentit ha estès la mà al PSC "per treballar en aquest propòsit".

 

Imatge principal: el vicepresident del Govern i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró / Foto: Sergi Alcàzar