El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha instat el govern de Pedro Sánchez a "mullar-se", a través de l'informe de l'Advocacia de l'Estat, a favor de l'aval de la Generalitat pels 34 ex alts càrrecs encausats pel Tribunal de Comptes.

"Un informe desfavorable de l'Advocacia de l'Estat seria totalment incompatible amb 'l'agenda del retrobament' de Pedro Sánchez", ha alertat Puigneró en declaracions a Efe.

El Tribunal de Comptes va demanar dimarts un informe a l'Advocacia de l'Estat, davant els seus dubtes sobre la legalitat dels avals de l'Institut Català de Finances (ICF) a la fiança de 5,4 milions d'euros imposada a 34 ex alts càrrecs de la Generalitat encausats per promoure amb diners públics el procés a l'estranger.

Vistiplau al mecanisme

Després que el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya avalés ahir dijous la fórmula del Govern per cobrir aquesta fiança i recomanés retocar el decret llei en qüestió per dissipar dubtes, Puigneró espera que ara l'Advocacia de l'Estat doni el seu vistiplau al mecanisme creat per la Generalitat.

Per Puigneró, un informe contrari als avals de l'ICF significaria que "des de l'Advocacia de l'Estat s'empara un Tribunal de Comptes polititzat, que prové de l'època franquista i que no és un tribunal, sinó que sembla més aviat un instrument de l'antiga Inquisició".

"No s'entendria que, amb un govern de l'Estat que defensa 'l’agenda del retrobament' i vol avançar cap a la resolució del conflicte, la seva pròpia Advocacia fes un informe desfavorable a aquesta iniciativa", ha advertit.

Herència franquista

Segons Puigneró, "allò que ha de fer el govern de Pedro Sánchez és mullar-se" i "decidir si està a favor d'un organisme amb una herència franquista, polititzat, com el Tribunal de Comptes, o a favor d'entrar en una via de resolució del conflicte" català.

"Ha de mullar-se, no es pot ser imparcial en aquesta situació", ha insistit Puigneró, principal veu de JxCat en el Govern.

Encara que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries no és vinculant, per Puigneró sí "és important" i confirma que el decret del Govern "està emparat en la legalitat".

Per Puigneró, el fons creat per la Generalitat per cobrir la fiança del Tribunal de Comptes "és una bona solució per donar resposta a una repressió absolutament injusta i injustificada".

 

Imatge principal: El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró / Sergi Alcàzar