Ja fa unes quantes setmanes que La Moncloa va remetre’s a l’Advocacia de l’Estat per les fiances del Tribunal de Comptes, cobertes amb avals de l’Institut Català de Finances (ICF). Han anat passant els dies i un dimarts més el govern espanyol continuen sense mullar-se. Continuen xutant la pilota cap endavant, a l’espera dels serveis jurídics del govern espanyol. Tot plegat, després que la delegada instructora de la causa hagi expressat els seus dubtes i hagi demanat un informe justament a l’advocat de l’Estat. S’haurà de pronunciar sobre la seva legalitat o no.

Concretament, el Tribunal de Comptes ha mostrat els seus dubtes sobre la "suficiència i legalitat" dels avals presentats per l'ICF per cobrir els 5,4 milions que aquest òrgan fiscalitzador reclama a 34 exmembres del Govern com a fiança per l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Això no obstant, la delegada instructora del cas, Esperanza García, no ha decidit encara al respecte i ha demanat un informe a l'Advocacia de l'Estat.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Rodríguez no s’ha mogut del manual d’instruccions de les últimes setmanes, quan li preguntaven per un eventual recurs davant del Tribunal Constitucional. Preguntada sobre aquesta qüestió, la dirigent socialista s’ha limitat a dir que no està clara la legalitat dels avals coberts per l’ICF. “No és un afer pacífic des d’un punt de vista jurídic”, ha conclòs al respecte, en una resposta que ha estat telegràfica. I res més.

Més enllà d’aquesta qüestió, a tres dies de la conferència de presidents que se celebrarà divendres a Salamanca, des del govern espanyol han reiterat la invitació al president Pere Aragonès perquè hi vagi. Li han “estès la mà” perquè és un “fòrum importantíssim” i la “immensa majoria” de la ciutadania “espera que hi vagin els seus representants polítics”. Malgrat tot, ha tret ferro si s’acaba confirmant l’absència d’Aragonès, perquè existeixen molts altres òrgans multilaterals i bilaterals de diàleg. Per exemple, el Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà demà mateix, i on hi serà present inèditament el conseller Jaume Giró.

De fet, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha aprofitat aquesta circumstància per a celebrar el retorn d’un conseller català en aquest òrgan multilateral. S’ha mostrat “convençuda que estarem tots encantats d’escoltar el conseller”, perquè són “temes que ens afecten a tots”.

Suports pels pressupostos

Avui Montero ha comparegut per a informar de l’aprovació justament del sostre de despesa i dels objectius de dèficit, pas previ a la negociació dels pressupostos de l’Estat. En aquest sentit, la ministra d’Hisenda ha reiterat que la seva voluntat és de parlar “amb tothom”, prioritzant els qui ja van aprovar-los la passada tardor. I la dirigent socialista ha assenyalat que “aspira a revalidar aquesta aliança” amb ERC i ha expressat un desig: “Tant de bo Junts per Catalunya, ara que ocupa Hisenda, s’hi pugui sumar”.