El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, va més enllà i demana que s'aclareixin els fets i se sàpiga la veritat dels atemptats del 17-A. I per això es remet a la justícia internacional si, des de l'Estat espanyol, no es dona resposta als interrogants que encara envolten els atacs terroristes.

El darrer que ha revifat els dubtes és l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, que ha definit de "petit ensurt" el que volia donar el CNI a Catalunya i en què vincula el servei d'intel·ligència espanyol amb l'imam de Ripoll i el cap de tota l'operació terrorista.

 

"El que és preocupant és que encara no hàgim sentit ningú de l'Estat espanyol contradir les seves paraules o investigar si això és cert, perquè si ho és, són unes declaracions molt greus. Estem demanant que s'obri una investigació i no es bloquegi al Congrés dels Diputats", ha declarat Puigneró a TVE Catalunya. I conclou: "Acabarà en tribunals internacionals. Els serveis jurídics de la Generalitat canalitzaran quines possibilitats hi ha perquè es produeixi una investigació. Estic convençut que si l'Estat espanyol i el govern que en diuen més progressista de la història no volen aclarir aquests fets, i a més amb víctimes internacionals a la Rambla, Cambrils i un noi que van assassinar a la Diagonal, hi haurà una investigació internacional".

Crida a la justícia europea

Els atemptats, que es van produir l'agost del 2017 a les portes del referèndum de l'1 d'octubre, també porten a reflexionar Puigneró sobre l'empresonament posterior dels polítics independentistes. En aquest aspecte, també es remet a la justícia estrangera: "Les sentències dels tribunals europeus tindran conseqüències polítiques. Algú es pensa que no hi haurà conseqüències sobre els fets de l'1 d'octubre? Ja veurem quines, hi ha moltes variables".

"No hi ha cap purga a la cúpula dels Mossos"

D'altra banda, l'altre tema calent que ha tractat Puigneró és el canvi en l'Estat Major dels Mossos. El vicepresident nega que hi hagi "cap purga a la cúpula" d'aquest cos i lamenta les declaracions del líder del PSC, Salvador Illa, de qui considera que les seves paraules casen més "amb Ciutadans que els socialistes. Els considero un partit seriós i tenen una actitud irresponsable".

Per això, demana deixar "els Mossos en pau políticament parlant". D'altra banda, assegura que no li consta que el Centre de Telecomunicacions hagi esborrat els correus que han portat la imputació de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. I recorda que els Mossos "tenen la seva pròpia independència dels sistemes de comunicació per separat de la Generalitat". Per això es desmarca de les afirmacions que lliguen la renovació de la cúpula dels Mossos amb les investigacions que aquest cos pugui fer o no.