Junts es manté en la seva posició, sense proposar una nova llista de noms per a la taula de diàleg i sense representació a la reunió que mantindran aquest dimecres la Generalitat i l'estat espanyol. Cosa que el vicepresident del Govern i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha considerat un error: "Si algú pensa que el conflicte entre Catalunya i Espanya es podrà resoldre excloent Junts, va mal encaminat".

Puigneró ha insistit que la voluntat del seu partit és assistir a la mesa de negociació, però que han estat vetats: "No ens excloem de la taula, n'hem estat exclosos". Això sí, ha tingut molt clar qui és l'enemic i ha evitat atacar ERC. Per contra, el vicepresident ha carregat contra el govern espanyol i ha assegurat que "el veto és de Madrid". Com a mínim, aquesta és la "intuïció" de Junts, segons ha explicat en una entrevista aquest dimecres a Rac1.

 

Una taula amb Sànchez i Turull

Tal com va recordar ahir Quim Torra, el conseller ha assenyalat que la primera taula de diàleg "no va ser únicament de governs". Aleshores, "per què ara sí?". "El govern de l'estat no vol asseure's en una taula on hi hagi Jordi Turull i Jordi Sànchez", ha assegurat. A més, ha criticat que "la proposta de l'estat espanyol per la taula de diàleg" és desconeguda, mentre que "la proposta catalana és l'autodeterminació i l'amnistia".

Ambdues qüestions han estat descartades per l'estat espanyol, cosa que li ha semblat "greu" al vicepresident. "La llista de noms no és tan important", ha afegit per retreure a la Moncloa la seva fixació amb el "qui" i no amb el "què".

No hi havia cap acord

Que la culpa és de Madrid és només una intuïció de Puigneró, que ha emplaçat ERC a respondre sobre si han estat ells els qui han rebutjat la llista de Junts. La resposta ha arribat aviat: la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha deixat molt clar que ha estat el seu partit qui ha pres la decisió. El motiu? Que la formació de Carles Puigdemont no ha complert l'acord signat, que suposadament estableix que a la taula hi han d'anar només representants de l'executiu.

Això Puigneró ho ha negat rotundament, ja que diu que no hi ha cap acord al respecte. "Hi ha hagut converses i voluntat, però no un acord", ha afirmat. Alhora, el vicepresident ha recordat la piulada que va fer ahir Jordi Sànchez sobre l'acord de legislatura, en el qual no s'especifica que la delegació catalana a la taula havia d'estar formada només per membres del Govern.

TUIT Jordi Sanchez Mesa Dialogo

Puigneró també ha recordat que el seu partit no té cap problema amb la resta de noms de la taula. "No qüestionem la llista de ministres del govern espanyol. No qüestionem la llista de consellers d'ERC. No volem que qüestionin la nostra llista", ha demanat. Alhora, ha explicat que Junts veu important que a la taula hi assisteixin persones de fora del Govern, ja que el conflicte afecta molts àmbits diferents: "Hem d'excloure diputats del Parlament?".

Finalment, ha descartat parlar de crisi. "El que hi ha són només tensions, com amb l'aeroport del Prat. És normal i hem d'aprendre a gestionar-les. Qualsevol govern, de coalició o monocolor, té tensions", ha afirmat. D'aquesta manera, "el Govern no perilla en absolut".

 

Imatge principal: El vicepresident Jordi Puigneró, l'únic membre del Govern en la llista de Junts per a la taula de diàleg / ACN