La crisi desfermada al si del Govern entre ERC i Junts davant el vet dels republicans a la delegació proposada pels seus socis per a la taula de diàleg amb el govern espanyol, amb 4 membres que no són integrants de l’Executiu de la Generalitat, té un important precedent quant a la composició de la delegació negociadora catalana que qüestiona de ple el criteri imposat pel president Pere Aragonès i que la Moncloa ha validat.

Després que hagi transcendit que Pedro Sánchez podria no participar directament a la reunió de la taula, el partit de Carles Puigdemont ha decidit enviar-hi una delegació en què només hi ha un membre del Govern, el vicepresident Jordi Puigneró, junt amb el vicepresident de Junts, Jordi Turull, el secretari general, Jordi Sànchez -tots dos, presos polítics parcialment indultats-, i la portaveu al Congrés dels Diptuats, Míriam Nogueras. Aragonès ha vetat la proposta, la qual cosa ha deixat Junts fora de la reunió després que així ho ha aprovat el Govern amb l’abstenció dels juntaires.

La primera reunió, constituent, de la taula de diàleg, que va tenir lloc al palau de Pedralbes, a Barcelona, el 20 de desembre del 2018, va ser, certament, de govern a govern. D’aquella cita va sortir la declaració del mateix nom, firmada pels dos governs, en la qual es reconeix l’existència d’un conflicte sobre el futur de Catalunya.

Presidia la Generalitat Quim Torra i el govern espanyol, com ara, Pedro Sánchez, qui havia arribat a la presidència l’1 de juny del 2018 gràcies al triomf de la moció de censura del PSOE contra el popular Mariano Rajoy a què van donar suport de forma decisiva els independentistes: ERC i, en aquell moment, el PDeCAT. Abans d’aquesta cita de Pedralbes, els dos presidents s’havien reunit a la Moncloa, el 9 de juliol del 2018.

Les delegacions de Pedralbes

En la cita de Pedralbes es va celebrar dues reunions paral·leles. Una, entre els dos presidents, Sánchez i Torra, i una altra entre 2 membres de cada Executiu. Van ser la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, la catalana Meritxell Batet, per part del Govern espanyol i el llavors vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, d’ERC, i la consellera de Presidència i Portaveu del Govern, Elsa Artadi, de Junts, per part del govern català. Hi va haver foto conjunta de tots 6.

ELNACIONAL Reunió Torra Sanchez foto conjunta Pedralbes - Sergi AlcàzarFoto conjunta de les delegacions a la primera reunió de la taula de diàleg a Pedralbes, el 20 de desembre del 2018. D'esquerra a dreta, hi apareixen Batet, Calvo, Sánchez, Torra, Aragonès i Artadi / Sergi Alcàzar 

En aquesta primera cita a Barcelona, tots els integrants de les delegacions negociadores eren, doncs, membres dels dos governs. Però no va ser així en la cita següent -i última celebrada fins ara- en què la composició va incloure en el cas català membres que no pertanyien al Govern-. El 26 de febrer del 2020 es va reunir, en aquesta ocasió a la Moncloa, dues delegacions ampliades, de 8 membres cada una d’elles i encapçalades pels respectius presidents. Qui les composava?

Qui hi havia a la Moncloa a l'última reunió de la taula?

La delegació del govern espanyol de coalició PSOE-Podemos format després de les eleccions generals del novembre del 2019 era de primeríssim nivell i la integraven a més de Sánchez, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo (PSOE); el vicepresident segon i secretari general de Podemos, Pablo Iglesias; la ministra d’Hisenda i Portaveu del Govern, María Jesús Montero; el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias; el ministre d’Universitats, Manuel Castells i el de Sanitat, Salvador Illa.

Torra Sanchez taula dialeg Moncloa 26 febrer 2020 Vilalta Artadi

Vilalta, Torra, Aragonès i Artadi -a l'esquerra- davant Montero, Sánchez, Calvo i Illa, a la reunió de la taula de diàleg a la Moncloa el 26 de febrer de 2020 / EFE

En el cas de la delegació catalana, en canvi, no tots eren membres del Govern. De fet, només ho era la meitat. Així, a més de Torra, s'sseien al Consell Executiu el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, el d’Acció Exterior, Alfred Bosch -tots dos d’ERC- i el conseller de Polítiques Digitals i Territori -i actual vicepresident-, Jordi Puigneró, de Junts.

Altres dos membres de Junts no eren consellers o conselleres: Elsa Artadi, que era diputada i Josep Rius, director general d’Anàlisi i Prospectiva al departament de Presidència i ex cap dels gabinets del president Carles Puigdemont i de Torra. Per part d’ERC van assistir a la reunió Marta Vilalta, que era diputada i portaveu d’ERC, i Josep Maria Jové, ex secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda amb Oriol Junqueras al govern Puigdemont i, en aquell moment, diputat al Parlament. Jové va ser processat dos dies després de la reunió de la Mesa pel TSJC en relació amb l’organització de l’1-O, per la qual cosa, la seva presència a la Moncloa va aixecar una tempesta de retrets a Sánchez del PP, Vox i Cs.

El vet de Sánchez a Junqueras 

Fonts republicanes apunten que la situació no és comparable perquè quan es va reunir la mesa el febrer del 2020 el president Torra ja havia anunciat, el 29 de gener anterior, la convocatòria d’eleccions al Parlament després de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat. El període preelectoral justificaria doncs, el caràcter mixte de la delegació catalana, formada per membres del Govern i dels partits. No obstant això, ERC també ha plantejat molt recentment la possibilitat que a la propera reunió de la taula hi anessin politics que no fossin membres del Govern, començant pels seu propi líder, Oriol Junqueras.

El 28 de juny passat, el mateix Pedro Sánchez, en una entrevista a la Ser, va vetar la presència de Junqueras a la taula. El 31 de maig, amb Aragonès ja investit com a nou president del Govern, ERC havia reclamat públicament la presència de l’ex vicepresident a la taula de diàleg. "És innegable que ens agradaria moltíssim que hi pogués anar, és evident", havia manifestat Marta Vilalta. En aquell moment, els presos polítics de l'1-O, entre els quals Junqueras, eren en vigílies de ser parcialment indultats pel govern Sánchez.

Foto principal: Reunió de la Mesa de diàleg a la Moncloa el 26 de febrer de 2020 presidida per Sánchez i Torra, amb membres de la delegació catalana que no ho eren del Govern / EFE