Seure, parlar, respecte i lleialtat. Això és el que ha demanat el president a l'exili, Carles Puigdemont, a la resta de forces independentistes per al 15 de febrer, l'endemà de les eleccions catalanes. El líder de Junts ha apostat per crear una taula de diàleg a Catalunya entre independentistes —el que ell anomena una "taula d'aliats"— per decidir i acordar un pla de govern comú i unitari que porti a la independència. Per fer-ho, però, ha destacat que cal "més respecte i lleialtat" entre totes les formacions i ha transmès la voluntat del seu partit de fer-ho possible. 

En aquesta mateixa línia, Puigdemont ha indicat que, en cas de no guanyar, facilitaran la presidència a la força majoritària independentista "sempre que coincideixi amb el seu programa de govern i tingui conviccions clares amb l'autodeterminació i la independència". Tampoc ha tancat la porta als comuns, ja que ha assegurat que tota formació que defensi el dret a l'autodeterminació i hi adopti un clar compromís també podria sumar-se a l'executiu.

"Si se supera el 50%, l'independentisme quedarà legitimat i haurem d'anar complint etapes. Cal aconseguir la màxima unitat", ha reclamat en una entrevista a RAC1, on també ha assumit els errors del passat.

Segons ha explicat, Junts considera que la independència "ja està declarada" i aposta per buscar ara "les condicions per desplegar-la i començar a fer-ho". "Hem de tornar a agafar les coses allà on les vam deixar. Per activar la independència cal superar el 50%, buscar més suport internacional, tenir la màxima unitat independentista i preparar-nos per no haver de fer marxa enrere. Hem constatat que el camí del diàleg i la negociació amb l'estat espanyol no és viable", ha explicat. 

Puigdemont i Laura Borràs   ACN

Imatge: Els líders de Junts, Carles Puigdemont i Laura Borràs / ACN

Puigdemont demana a ERC que no manipuli

El president exiliat també ha aclarit les polèmiques declaracions de Laura Borràs en una entrevista a El País, en què assegurava que si es guiaven pel que deia la Guàrdia Civil, el vicepresident Oriol Junqueras era un corrupte. Puigdemont ha afirmat que es referia al que deia la "injustícia espanyola" i ha reivindicat que és "obvi" que cap membre del seu partit pensa que els presos polítics siguin culpables d'aquests delictes.

En aquest sentit, ha lamentat que ERC manipulés les paraules de la candidata i els ha demanat "prudència, que vagin a la font principal i que mirin les declaracions de Borràs senceres".

Imatge principal: Carles Puigdemont / ACN