El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha celebrat la victòria judicial de Valtònyc a Bèlgica, que fins i tot ha aconseguit modificar la llei belga de delictes contra la monarquia.

"Lluitar fins al final, fer-ho en terrenys neutrals, sense àrbitres comprats pel poder polític, arriscar i mantenir el pols: això és la lluita a l'exili i el que ha portat en Valtònyc a un èxit històric, demostrant la injustícia de la seva condemna. Felicitats i a continuar!", ha indicat.

00000

El Tribunal Constitucional de Bèlgica ha tombat la llei d'injúries a la corona al país arran del cas per l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, de sobrenom Valtònyc. Preguntat pel Tribunal d'Apel·lació de Gant, que examina l'euroordre contra el cantant mallorquí, el TC belga ha dictaminat aquest dijous que la normativa belga del 1847, que castiga amb fins a 3 anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal diu que la llei belga no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans.

En termes similars s'ha expressat la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Enhorabona, Valtònyc! Una victòria més de l'exili i per a tothom qui estima els drets i les llibertats. Europa ens marca el camí", ha afegit.

borras

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha manifestat que la sentència obre una discussió europea. "La lluita a l'exili no només és útil per a la nostra llibertat com a poble, és també un crit d'alerta a tota Europa sobre com cal blindar les nostres democràcies davant d'aquells que utilitzen la llei com a eina de repressió. Felicitats a tots els belgues i també a tu, Valtònyc", ha afegit.

ciuro

També el Consell per la República, que aquest cap de setmana celebra les eleccions a l'Assemblea de Representants (el seu Parlament), ha felicitat el raper. "Felicitats per aquesta victòria històrica a l'exili, Valtònyc! Ni un pas enrere. Preparem-nos".

cxr

El cap de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha aplaudit el resultat de la deliberació judicial belga. "Felicitats, Valtònyc! Has fet història a Europa en la lluita per la llibertat d'expressió. Gràcies per la teva perseverança en el combat per la llibertat", ha indicat.

alay

Per la seva banda, l'eurodiputat Toni Comín ha qualificat d'"històrica" la victòria de Valtònyc a Bèlgica. I ha resumit: "Castigar les injúries a la corona viola la llibertat d'expressió".

comin

A més d'obligar a modificar la llei belga, la decisió del Constitucional allunya l'extradició del raper, que es decidirà el 23 de novembre al Tribunal Europeu de Gant. La decisió d'avui del Tribunal Constitucional de Bèlgica la fa més difícil. Valtònyc està condemnat a tres anys i mig de presó a Espanya per injúries, enaltiment del terrorisme i amenaces de mort per la lletra de les seves cançons. El raper va recórrer a la justícia belga, que ha dirimit que els insults al rei estan emparats per la llibertat d'expressió, d'acord amb la jurisprudència de la UE