El president Carles Puigdemont exposarà dilluns vinent a la Universitat de Cambridge, de forma virtual, la seva via independentista des de l'exili. L'acte ha estat organitzat per la Cambridge University Catalan Society, i Puigdemont hi reflexionarà sobre "La lluita per la independència des de l'exili".

Puigdemont considera que l'exili té un paper essencial en la reivindicació sobiranista, perquè escapa de les mesures de repressió espanyola. I amb aquest objectiu va impulsar amb altres exiliats el Consell per la República, que té uns 97.600 associats.

El Consell per la República ha indicat avui que cal preparar la confrontació amb l'Estat per quan el diàleg falli. Així ho ha dit l'entitat en un comunicat fet públic aquest dilluns en què felicita el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, per la seva investidura com a 132è president de la Generalitat.

Puigdemont Cambridge

El cartell de la conferència virtual de Puigdemont

"Tal com es recull en el document Preparem-nos, l'independentisme no pot limitar la seva estratègia només a una negociació amb l'Estat espanyol, que probablement no garantirà el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Per això, el moviment ha de preparar també de manera rigorosa i metòdica les condicions necessàries per respondre amb èxit a la confrontació a la qual l'Estat probablement ens conduirà si volem culminar el procés de constitució de la República Catalana independent", adverteix el Consell.

L'entitat també ha alertat que aquesta serà la seva missió "més enllà de les conjuntures que es puguin produir en el marc institucional autonòmic", desmarcant-se, doncs, de la gestió diària de l'autonomia. Cal recordar que l'entitat ha estat acusada per alguns sectors d'ERC de voler tutelar l'Executiu, cosa que el mateix president Carles Puigdemont ha desmentit.

A més de felicitar Aragonès i celebrar que s'hagi produït un acord entre les tres formacions independentistes al Parlament, el Consell ha valorat positivament que els partits s'hagin "fet seu l'oferiment públic" de l'ens per allotjar "la direcció política col·legiada formada pels tres partits amb representació parlamentària i les dues principals entitats de la societat civil".

"Entenem que així ho expressa aquest acord quan diu: 'Apostem per un espai (...) que busqui transitòriament la coordinació amb el Consell per la República fins que aquest finalitzi la seva reformulació en consens entre totes les organitzacions perquè l'espai de Coordinació, Consens i Direcció estratègica es pugui situar en el seu marc'", expressa.