El president Carles Puigdemont ha trencat el silenci que havia mantingut durant la negociació del govern, i en una carta enviada a Junts, ha reclamat el respecte de l'altre soci del govern, mentre defensa la unitat independentista ara traduïda en el nou executiu de Pere Aragonès, i reivindica la vigència del mandat del referèndum de l'1-O.

Puigdemont ha insinuat clarament que, durant la negociació del pacte de govern, no hi ha hagut aquest respecte. "Es pot respectar l'altre sense necessitat de compartir un mateix govern, i es pot faltar al respecte bo i compartint la meitat del govern. Sense respecte no es posa en marxa una cadena que és imprescindible per anar plegats en un projecte tan ambiciós i complex com és el de construir un Estat independent. El respecte és el fonament de la segona cosa que he gosat demanar: confiança. Fer-nos confiança fins i tot en allò que no ens agrada de l'altre. La confiança permet treballar sense perdre el temps i vigilant de manera permanent el company de viatge, i allibera energies per encarar el veritable i poderós adversari. I la confiança és la garantia de la tercera cosa, fonamental per governar plegats: la lleialtat. Si aquesta cadena es trenca o s'afebleix en alguna baula, el resultat és el recel permanent, la paràlisi política i, al final, l'enfrontament. Res de bo", indica Puigdemont, que considera que tot plegat és imprescindible si es vol unitat.

Segons Puigdemont, l'èxit del nou Govern no es mesurarà només en l'obra feta i en les polítiques que es despleguin. "Es basarà també, i potser ara més que mai, en la seva capacitat de restaurar tot allò que s'ha deteriorat, i que influeix en l'ànim del país", afegeix. 

 

Puigdemont afirma en la missiva, que seguirà defensant el referèndum de l'1-O i la proclamació de la República catalana "com a fonaments de la independència de Catalunya i per tant de l'Estat català".

El president a l'exili afegeix que el president Pere Aragonès pot comptar amb la "lleialtat" de Junts "des del primer minut". I explica per què va decidir no participar en els contactes, davant l'evidència que s'estava accentuant una "estratègia narrativa tan falsa i perversa com eficaç segons la qual la meva principal preocupació seria la d'assegurar una bona tutela del president i del govern". "Ho heu llegit i escoltat en pràcticament totes les anàlisis i comentaris, amb molt poques excepcions. Des de cròniques en diaris seriosos fins a programes d'humor, passant per pràcticament tota la tertuliada nacional", indica.

Segons Puigdemont, aquestes teories eren falses però es van utilitzar en plena negociació amb l'objectiu de debilitar Junts i també el Consell per la República, amb el suport de l'unionisme i també de "sectors independentistes". 

El president a l'exili adverteix que l'acord de govern a què s'ha arribat entre ERC i Junts "té aspectes que caldrà protegir i vetllar". Admet que tant ERC com Junts voldrien aplicar el seu programa electoral, però recorda que cap dels dos partits no va guanyar les eleccions, sinó que en tot cas ho va fer l'independentisme en el seu conjunt. "No hi pot haver cap acord que sigui fet en contra d'una part d'aquest moviment", remarca. I insisteix que la unitat és l'única manera de forçar l'Estat, i que l'equilibri és molt difícil però tant ERC com Junts i la CUP tenen "l'obligació de buscar-lo".