El president a l'exili i eurodiputat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha carregat contra la justícia espanyola en una entrevista al principal canal de notícies belga, Les News 24 (LN24).

"Espanya és un país democràtic, però no és pas la democràcia més exemplar", ha explicat el president a l'entrevistador, per després afegir que "la justicia espanyola és hereva de la justícia franquista".

Puigdemont ha volgut fer entendre als espectadors belgues que ara mateix "la justícia espanyola està controlada per la dreta i la ultradreta espanyola". 

El suplicatori

El president a l'exili ha fet aquestes declaracions l'endemà de la vista pel suplicatori del Tribunal Suprem que demana a l'Eurocambra que aixequi la immunitat de Puigdemont per tal de poder-lo extradir.

carles puigdemont mascareta ACN

El president a l'exili, Carles Puigdemont, aquest dijous abans d'entrar a la vista pel suplicatori / ACN

Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí queden a l'expectativa de l'Eurocambra després de comparèixer davant del Comitè d'Afers Jurídics pel suplicatori del Suprem. Després de gairebé tres hores de compareixença, aproximadament una per cadascú, els tres independentistes van sortir de la sala cap a les vuit del vespre sense fer declaracions. Tampoc va parlar el president del Comitè, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez. A l'audiència els membres del Comitè han discutit sobre el rebuig de Bèlgica a l'extradició de l'exconseller Lluís Puig, segons va revelar l'eurodiputat del PP Esteban González Pons, l'únic que va fer declaracions a la sortida de la vista.

A la televisió belga, Puigdemont ha subratllat que el suplicatori del Suprem per aixecar la seva immunitat "no és perquè ens facin un judici a Espanya, és perquè si ens extradeixen que ens empresonin directament".

L'1-O

El referèndum de l'1 d'octubre de 2017 va donar la volta al món; les imatges d'aquella jornada i de les càrregues policials van arribar a tots els països. El president a l'exili ha reconegut als espectadors belgues que no lamenta res d'aquell dia, només "que l'Estat no va reaccionar de manera democràtica".

"Quan vaig suspendre la declaració d'independència l'Estat es va negar a dialogar i vam acabar a l'exili i a la presó", ha apuntat Puigdemont abans de fer un repàs de les penes de presó que el Suprem va imposar a tots els membres del seu antic Govern. 

El president ha conclòs que diversos organismes com les Nacions Unides o el Grup de Detencions Arbitràries han coincidit en denunciar que "Espanya viola els drets humans i, per tant, hauria de deixar en llibertat els presos polítics".

L'exili

Finalment, el president ha assegurat que se sent bé a Bèlgica, ja que li permet "compartir la causa catalana". "Cada dia tinc l'esperança de tornar, però soc realista i sé que hauré de treballar molt per fer-ho. Aquí em sento protegit per l'estat de dret europeu", ha dit abans d'acomiadar-se.