Els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, encaren aquesta tarda la compareixença a la comissió d'Afers Polítics del Parlament Europeu per defensar la seva immunitat davant del suplicatori presentat pel Tribunal Suprem.

Puigdemont ha estat el primer a comparèixer en una intervenció de 45 minuts en què ha exposat els seus arguments i ha respost a les preguntes dels grups.

En declaracions prèvies, ha mostrat la confiança en les possibilitats de véncer aquest obstacle, de la mateixa manera com van aconseguir superar, després de sis mesos, les dificultats per assumir el seu escó. "Lluitarem. Igual que van dir que no seríem eurodiputats, es van equivocar. Estem en el mateix", ha subratllat.

 

En canvi, ha evitat pronunciar-se sobre les declaracions del president de la comissió, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, que ha assegurat que la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les rebutjant l'euroordre del jutge Llarena contra el conseller Lluís Puig no necessàriament ha d'influir en la decisió de la Cambra.

 

Puigdemont ha replicat assenyalant la confidencialitat dels debats de la comissió. "Sí, respecto la confidencialitat d'un comitè que presideix aquesta persona que no sé si la respecta igual", ha retret, per afegir: "No parlaré del que tinc previst parlar aquí dins".

Després de Puigdemont, intervé Comín i, en darrer lloc, Ponsatí. Tots tres compareixen acompanyats del seu advocat Gonzalo Boye, les compareixences són a porta tancada i amb compromís de confidencialitat.

puigdemont boye PE suplicatori ACN

Puigdemont amb l'advocat Gonzalo Boye a les portes de la Comissió / ACN

La compareixença de Puigdemont s'ha vist precedida aquesta setmana per la decisió del Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les que ha rebutjat l'euroordre contra Puig, acceptant bona part dels arguments que els eurodiputats esgrimeixen també contra el seu suplicatori, com per exemple la incompetència del Tribunal Suprem i la vulneració del dret essencials, com la presumpció d'innocència, arran dels posicionaments públics d'alts responsables polítics donant per feta la seva culpabilitat.

A partir de les compareixences d'avui, el ponent del suplicatori haurà d'elaborar un informe que presentarà davant de la comissió, que, en una quarta reunió sobre aquest tema, haurà de sotmetre a votació si l'accepta o no. 

Precisament, durant la tramitació, els eurodiputats s'han queixat pel fet que, en contra del que marca el reglament, el ponent del seu cas sigui el mateix en els tres casos, l'eurodiputat búlgar Angel Dzhambazki, de perfil ultra.

Finalment, la decisió s'elevarà al plenari del Parlament per a la seva votació.

 

A la imatge principal, Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín, avui abans de comparèixer a la comissió d'Afers Judicials del Parlament Europeu