El president a l'exili Carles Puigdemont assegura al diari britànic 'The Guardian' que el judici de l'1-O és un "acte alarmant de repressió d'Estat". En un article publicat pel rotatiu aquest dimarts, Puigdemont critica la "substitució de les solucions polítiques pel Codi Penal" i considera que haver donat "prominència a jutges" per davant de "governs i parlaments ha estat un error colossal".

Tot i la "repressió", escriu Puigdemont, l'inici del judici és el moment d'enviar un missatge als "demòcrates del món" que estan "preocupats" per la "deriva autoritària" a Espanya. "La nostra posició segueix sent defensar el diàleg polític, des del reconeixement i el respecte mutu com l'única manera d'avançar", argumenta.

El líder de JxCat creu que el procés al Suprem demostrarà com un exercici vist en altres llocs del món com "digne d'elogi" es considera un "crim atroç" a Espanya i cita els casos d'Escòcia o el Quebec.

Alhora, creu que el judici destacarà la "fragilitat de la democràcia espanyola i la preocupant politització del sistema judicial". En aquest sentit, al·lega que la principal hipòtesi de l'acusació és una "gran fal·làcia", ja que la violència vinculada a la rebel·lió només va ser utilitzada, a parer seu, per la policia espanyola.

"Jutjar els defensors pacífics de les urnes marca encara més l'autoritarisme que vam veure el dia del referèndum", critica. Segons argumenta Puigdemont en l'article d'opinió, la votació de l'u d'octubre del 2017 va ser un "èxit democràtic" de naturalesa "pacífica" i "cívica". "La pau i la no-violència són elements essencials de la societat catalana", reivindica.

Per tot plegat, diu, "només acabant amb la repressió es crearan les condicions per la resolució d'aquest conflicte". "Els catalans són un poble digne i mereixen ser tractats amb dignitat", conclou