El president Carles Puigdemont ha mostrat el seu rebuig a la sentència d'Antonio Baños, exdiputat de la CUP, condemnat a quatre mesos de presó i inhabilitació a càrrec públic per no haver volgut respondre a l'advocat de Vox durant el judici del procés. "En una democràcia, l’extrema dreta no seria mai acusació particular. Tampoc es condemnaria a ningú per fer l’exercici democràtic de no legitimar-los. A Espanya sí", ha afirmat Puigdemont en una piulada. El president a l'exili també ha remarcat que s'han sentenciat "penes diferents pel mateix suposat delicte", ja que el càstig de Baños és diferent al de la seva excompanya de partit Eulàlia Reguant, a qui el Tribunal Suprem ha condemnat a pagar una multa de 13.500 euros pel mateix fet, substituint la sanció de presó per evitar afectar el seu actual aforament de diputada al Parlament.  

Puigdemont
Piulada de Puigdemont.

La sentència

El Jutjat Penal 30 de Madrid ha condemnat l’exdiputat de la CUP a quatre mesos de presó en considerar que va fer una "inqualificable befa" en el judici del 27 de gener del 2019. En la resolució, la magistrada Hortensia de Oro-Pulido recull que Baños es va negar “de forma ferma i persistent a acatar l’ordre del tribunal i a contestar les preguntes de l’acusació particular” i el condemna per un delicte de desobediència greu a la pena sol·licitada per la fiscalia. La sentència, però, no és ferma i encara hi ha l'opció d'interposar un recurs a l’Audiència Provincial de Madrid en un termini de 10 dies. 

El document remarca que Baños no tenia cap intenció de respondre les preguntes de Vox, "adoptant una actitud de franca rebel·lia”. També recorda que ell no era qui havia d'escollir quines preguntes respondre ni a qui, ja que era una decisió del tribunal. De fet, la magistrada precisa que primer va accedir que el president del tribunal, Manuel Marchena, li fes directament les preguntes de Vox, i a la tercera pregunta no va voler continuar i va dir: “Disculpi, m’està preguntant la persona de VOX i entenc que és vostè qui em pregunta, perquè llavors de fet sí que estic contestant al senyor de VOX, no?” Sense paciència, el jutge Marchena va acabar l’interrogatori i el tribunal va acordar la seva sanció.

El Jutjat Penal ha optat per la pena de presó "davant la gravetat dels fets",  després de considerar que Baños va atemptar "contra el principi d'autoritat" i va vulnerar "el dret de defensa". Segons recull la sentència, l'acusat va desobeir en un judici de "gran repercussió" amb una conducta que tenia "elevada transcendència" davant de "tota una nació". En la sentència, no es diu res que en el judici, celebrat el 29 de setembre passat, Baños no va declarar, ja que no se li va permetre fer-ho en català.