Condemnat. La magistrada d’un jutjat penal de Madrid ha condemnat l’exdiputat de la CUP Antonio Baños a quatre mesos de presó i d’inhabilitació a càrrec públic per un delicte de desobediència per no haver volgut contestar a l’advocat de VOX durant el judici als líders independentistes catalans, en el Tribunal Suprem, el 2019, segons s'ha fet públic aquest dimarts. El càstig de Baños és diferent del de la seva excompanya de partit Eulàlia Reguant, que el Suprem també va condemnar, la setmana passada, però, per no afectar el seu actual aforament de diputada al Parlament -precisa en la resolució de forma genèrica- li ha substituït la sanció de presó, que implica la inhabilitació, per una multa de 13.500 euros pels mateixos fets. La sentència de Baños no és ferma i pot presentar recurs a l’Audiència de Madrid.


En la sentència, la magistrada del jutjat penal 30 de Madrid afirma que Antonio Baños va fer una “inqualificable befa” en el judici en el Suprem, el 27 de gener. Precisa que primer va accedir que el president del tribunal, Manuel Marchena, li fes directament les preguntes de VOX, i a la tercera pregunta no va voler continuar i va dir: “Disculpi, m’està preguntant la persona de VOX i entenc que és vostè qui em pregunta, perquè llavors de fet sí que estic contestant al senyor de VOX, no?” Sense paciència, el jutge Marchena va acabar l’interrogatori i el tribunal va acordar la seva sanció. En la resolució, la magistrada Hortensia de Oro-Pulido considera que Baños es va negar “de forma ferma i persistent a acatar l’ordre del tribunal i a contestar les preguntes de l’acusació particular”. I per tot això el condemna per un delicte de desobediència greu a la pena sol·licitada per la fiscalia que qualifica de “proporcionada”. En la sentència, res es recull que en el judici, celebrat el 29 de setembre passat, Baños no va declarar, ja que no se li va permetre fer-ho en català.

No empara motius ideològics

La magistrada també assegura que la desobediència de l’acusat “no es pot emparar en suposats motius ideològics” i, per tant, no aprova la seva absolució. Tampoc accepta un altre argument de la defensa que ha estat castigat doblement pel mateix, quan el Tribunal Suprem li va imposar una multa de 2.500 euros pel seu comportament. La magistrada insisteix que el comportament de Baños es veu clarament reflectida en el vídeo de la sessió, en el qual assegura que “es mostra impassible davant la sanció econòmica malgrat disposar d’un raonable període de reflexió", fet que considera de gravetat. Finalment, sosté que el seu comportament en la instrucció d'aquesta causa també confirma el seu posicionament enfront del tribunal.