Vist per sentència el judici contra l’exdiputat de la CUP, Antonio Baños, per negar-se a respondre a VOX durant el judici al procés, al febrer de 2019. El judici no ha durat ni una hora, entre d’altres, perquè Baños ha renunciat a declarar perquè no ho podia fer en català, tal com ha demanat el seu advocat en l’inici de la vista. Baños ha dit que no hi accedia “per parlar en una llengua estrangera i ser jutjat fora de jurisdicció”. El tribunal ha rebutjat la petició de la defensa al·legant que la llengua oficial a la Comunitat de Madrid – on es jutgen els fets – és el castellà. “No és un capritx, ho diu la llei orgànica del Poder Judicial”, ha reblat la jutge Hortensia de Oro – Pulido Sanz, que ha afegit que “si vol expressar-se aquí ho ha de fer en castellà; no té aquest dret [de fer-ho en català]". La jutge s’ha afegit a l’oposició de la fiscalia, que ha recordat que Baños entén i parla perfectament el castellà. L’advocat del periodista, Carles López, ha recordat al tribunal que van fer la petició per declarar en català abans del judici - el dilluns - i ha lamentat que no hagin donat una resposta fins aquest dijous “sobre la marxa i de forma improvisada". També ha denunciat "una vulneració de drets fonamentals". Com que la jutge ha suspès l'interrogatori,  López es planteja presentar una qüestió de nul·litat en cas que hi hagi sentència condemnatòria.

 

Petició a la baixa

La fiscalia madrilenya s'ha alineat amb la del Tribunal Suprem i, abans de començar la vista, ha rebaixat la petició de condemna contra Baños, de 6 a 4 mesos de presó i inhabilitació pel dret a sufragi passiu, la mateixa pena que l'alt tribunal sol·licita per Eulàlia Reguant. "Hi va haver una constant, reiterada i manifesta negativa a respondre a les preguntes de totes les parts", ha argumentat el ministeri públic, que ha recordat que la feina de la presidència del tribunal és la de fer el triatge de les preguntes i seleccionar quines poden danyar la moral de l'acusat, i no "fer d'intermediari entre el testimoni i les parts". 

Absolució per Baños

Al seu torn, l'advocat de l'acusat ha insistit que el seu client "no es va negar a declarar", "no es va oposar a respondre les preguntes, sinó que hi havia una oposició a qui li preguntava". D'aquesta manera ha recalcat que Baños va acceptar inicialment la fórmula que va proposar Marchena, el febrer del 2019, un cop l'exdiputat es va negar a respondre a VOX. Tal com s'ha projectat al començament del judici, Baños va respondre a les preguntes de VOX formulades per Manuel Marchena - en dues ocasions -, però una vegada ell va demanar que s'aclarís a qui estava responent, el jutge del Suprem va suspendre la declaració de cop. Segons ha explicat el lletrat, "no és una manera habitual de portar a terme l'interrogatori; ocasionava dubtes al reapecte". Per tot plegat, López ha reclamat l'absolució de Baños insistint que no es pot considerar desobediència greu. L'única intervenció de l'exdiputat ha estat abans d'entrar als jutjats de Madrid, on ha recordat que "el feixisme mai és una opinió, és un delicte". "Qualsevol persona de bé hauria d'aïllar sempre l'ultradreta a qualsevol lloc; ja no és una broma ni són marginals", ha subratllat.  

 

La vista oral s’ha fet al Jutjat penal número 30 de Madrid perquè Baños ja no és diputat i, per tant, ha perdut la condició d’aforat, i és la jurisdicció en la qual es va cometre el presumpte delicte. A la seva excompanya a la CUP, Eulàlia Reguant, l’han jutjada aquest dimecres al Tribunal Suprem, acusada també de desobediència greu. Davant del jutge, la diputada al Parlament ha denunciat la repressió de l’Estat espanyol. “No volia contestar a l’extrema dreta, a qui representa el feixisme, el racisme i el masclisme”, s’ha reafirmat. El fiscal del cas, Carmelo Quintana, demana que se la condemni a quatre mesos de presó i d’inhabilitació després d’afirmar que la posició de la cupaire és “contradictòria” perquè “havia afirmat que assumiria les conseqüències” de no respondre a VOX durant el judici del procés.