El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha valorat als passadissos del Parlament Europeu la posada en marxa de la tramitació del suplicatori per aixecar la seva immunitat, que s'ha anunciat aquest matí al ple. Puigdemont ha assegurat que aquest anunci "formava part del calendari previst" i que quan van decidir concórrer als comicis "ja hi havia una carpeta que es deia suplicatori".

"Sabem el que hem de fer a partir d'ara", ha afegit Puigdemont, que assegura que coneix quin és el recorregut i els punts forts del seu posicionament.

Ha insistit que el jutge Pablo Llarena no és competent per demanar el suplicatori al Parlament Europeu, perquè correspon al ministeri de Justícia fer aquest tràmit, a banda que el cas que els afecta no hauria d'estar en mans del Suprem perquè, des que van renunciar a l'escó al Parlament de Catalunya, ja no són aforats.

Puigdemont ha aprofitat per recordar que el suplicatori s'ha posat en marxa "perquè hi ha un partit polític que es diu Vox que exerceix d'acusació particular". "No és neutre, hi ha un partit polític feixista en aquest Parlament que ens demana anys de presó", ha explicat.

A parer de president aquesta qüestió l'han de tenir en compte els grups parlamentaris a l'hora de valorar el seu vot. "El partit socialista votarà amb Vox? Tots aquests escarafalls que han fet durant la investidura era pur teatre?", s'ha preguntat.

Puigdemont considera que pot afectar al resultat el fet que Vox estigui rere la petició, la qual cosa demostra fins a quin punt es tracta d'un procediment que es basa en motivacions polítiques, però també influirà el fet que hi hagi una "clara desproporció de penes" entre els paràmetres europeus en aquesta mena de delictes i el que demana l'Estat espanyol. "Pot passar de tot", ha assegurat.