El Parlament Europeu ha comunicat al president a l'exili Carles Puigdemont i al conseller Toni Comín que el Tribunal Suprem ha fet arribar el suplicatori per suspendre la seva immunitat parlamentària i que, per tant, es posa en marxa el procediment a la cambra per decidir si s'accepta la petició.

A través d'una carta, enviada pel secretari general Markus Winkler, es fa saber als dos eurodiputats que la sol·licitud es comunicarà al ple i s'enviarà a la Comissió d'Afers Jurídics. L'anunci al ple es podria fer aquest mateix dijous, atès que el Parlament continua reunit fins a primera hora d'aquesta tarda a Estrasburg.

Aquest dilluns Puigdemont i Comín van prendre possessió a Estrasburg dels seus escons com a diputats del Parlament Europeu després que el Tribunal de Justícia de la UE va concloure el mes de desembre que, un cop havien estat escollits pels ciutadans i proclamats, no se'ls podia exigir altres requisits per assumir l'acta com a parlamentaris. El TJUE concloïa que, igual com Oriol Junqueras, Puigdemont i Comín gaudeixen d'immunitat parlamentària.

Amb tot, divendres de la setmana passada el jutge instructor Pablo Llarena ja va anunciar que demanava el suplicatori per als dos polítics. Des d'aquell moment des dels grups parlamentaris de PP, Ciutadans i Vox s'ha pressionat la Mesa de la Cambra perquè la tramitació s'acceleri tant com sigui possible.

Paral·lelament, la defensa de Puigdemont i Comín ha recorregut el suplicatori davant del Suprem al·legant que el jutge Llarena ja no és competent per seguir procedint penalment contra ell.