El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha sostingut aquest dimarts que, atès que "no hi havia cap garantia" que l'executiu liderat per Mariano Rajoy no apliqués l'article 155 encara que s'anticipessin les eleccions catalanes, "no tenia sentit" no declarar la independència.

Rajoy assegura en el seu llibre de memòries, publicat recentment, que tenia pensat mantenir el 155 encara que Puigdemont hagués avançat les eleccions al Parlament el 2017: "Abans d'arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havíem carregat de raons i aquestes no desapareixien pel fet que Puigdemont convoqués eleccions", assenyala.

Puigdemont ha participat per videoconferència en la presentació del llibre Persistim, de l'editorial Columna, escrit per la periodista Gemma Aguilera recollint la visió i les impressions de Jordi Turull, condemnat a dotze anys de presó i coautor de l'obra.

"No tenia sentit deixar de fer el que havíem de fer", ha assegurat l'expresident, que ha indicat que li "sap greu" que hagi hagut de ser el mateix Rajoy qui donés "credibilitat" a una cosa que ell ja havia afirmat en repetides ocasions.

“Cop d’Estat” del 155

Puigdemont, establert a Bèlgica, ha assenyalat que davant la "vergonya democràtica", "el cop d'Estat" i la "inconstitucionalitat" del 155, que s'hauria aplicat malgrat una hipotètica convocatòria anticipada dels comicis, no quedava cap opció millor que declarar la independència des de seu parlamentària.

"Ho vaig dir el dia 26 (d'octubre del 2017), ho vaig repetir després i en totes les entrevistes en què m'han preguntat per això després sempre he dit el mateix", ha apuntat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat Turull, en unes paraules llegides davant els assistents a la presentació del llibre per la seva filla, Marta Turull.

Segons la seva opinió, no declarar la independència "hauria significat enterrar l'1 d'octubre, que és el gran inici i salt cap endavant", ha afirmat.

“No va sortir com desitjàvem”

Tot i que ha admès que "no va sortir com desitjàvem", sí que ha sostingut que va significar "l'inici d'un camí sense retorn" que s'aconseguirà si segueix havent-hi "molta gent molt mobilitzada" a favor de la secessió.

En aquest sentit, ha indicat que quan l'independentisme rema "unit" i també amb "lleialtat i confiança" mútua es pot aconseguir que sigui "possible allò que molts creuen impossible".

En un altre ordre de coses, Puigdemont ha dit que durant les hores decisives de l'octubre del 2017 es va sentir "el parallamps de Catalunya", encara que ha dit que "tampoc cal mitificar la solitud del president", cosa que "existeix, però va amb el càrrec.

A la presentació del llibre hi han acudit el president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers Meritxell Budó, Miquel Buch, Damià Calvet, Chakir El Homrani, Josep Bargalló, Àngels Chacón i Jordi Puigneró.

També eren entre el públic els expresidents catalans Artur Mas i Jordi Pujol, així com els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs, Neus Munté, Elsa Artadi i Francesc Homs, o els líders de JxCat al Parlament Albert Batet i Eduard Pujol.

La presentació del llibre ha anat a càrrec de la mateixa autora, Gemma Aguilera, que estava acompanyada per l'esposa de Turull, Blanca Bragulat, en un acte conduït pel periodista Jordi Basté.