El candidat de Junts+ Puigdemont per Catalunya, Carles Puigdemont, ha situat les pròximes eleccions del 12 de maig al Parlament de Catalunya en un "frec a frec" amb el PSC. En una entrevista a Reuters, el president a l'exili ha reivindicat la remuntada que està fent la seva candidatura a les enquestes que han anat sortint durant les últimes setmanes, sobretot arran de l'anunci que va fer ell mateix explicant que es presentaria a les eleccions. "Fa un mes, era un somni: les enquestes ens situaven en un tercer lloc llunyà", ha dit a Reuters en una entrevista. "Ara estem frec a frec amb els socialistes. Hi ha moltes possibilitats que el meu partit guanyi", ha reivindicat el president Puigdemont.

Adverteix Pedro Sánchez

Puigdemont també ha explicat que si el seu partit té més força, els seus objectius estaran "més a prop" i, en la línia de l'entrevista que el president va fer a El Nacional.cat, ha advertit al PSC que no "jugui brut", perquè la governabilitat d'Espanya "depèn en gran part dels nostres vots". Puigdemont, a l'entrevista, adverteix Pedro Sánchez que no arrisqui el suport de Junts per aconseguir el Govern de la Generalitat associant-se amb el Partit Popular. "Això seria una contradicció que faria insostenible la relació", ha advertit llançant un missatge a Sánchez i Illa. 

Amb tot, Puigdemont reconeix que cal temps per "reactivar" el moviment independentista, i és que admet que els partits estan dividits i ha disminuït l'entusiasme del moviment popular. "La repressió ha fet molt de mal. Hem de tornar a connectar amb tota aquesta gent", ha dit Puigdemont, que ha assegurat que acceptarà el risc de ser detingut si no s'aprova la llei d'amnistia abans de la investidura. 

Fa una crida als espanyols

El candidat de Junts ha lamentat les divisions que la llei d'amnistia ha provocat arreu de l'estat espanyol i les amenaces de mort cap a la seva persona. També ha denunciat les acusacions "fabricades" que asseguren que va demanar el suport de Rússia per a la candidatura independentista del 2017. Per això, ha fet una crida als espanyols perquè obrin la ment sobre la independència de Catalunya, comparant els seus defensors amb els que van lluitar pels drets dels homosexuals, la independència colonial o les llibertats religioses.

"La unitat d'Espanya no és una cosa sagrada", ha dit. "Malgrat perdre colònies, Espanya continua existint avui i existirà el dia que Catalunya s'independitzi". "(A l'exili) ni tan sols puc posar flors a la tomba del meu pare", ha dit. "Per entrar a casa meva, poder estar amb la meva família en condicions normals, veure jugar el club de futbol del Girona, anar a comprar al mercat". "No ha sigut fàcil aconseguir la llei d'amnistia a Espanya, però ho hem fet i acaba amb una etapa de dolor innecessari a l'exili".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!