El president Carles Puigdemont ha recordat aquest diumenge la jornada del passat 1 d'octubre. En el dia que es compleixen sis mesos de la celebració del referèndum, en una piulada, Puigdemont ha reiterat que aquella jornada va suposar "l'inici d'una nova era de la qual no hi ha retorn possible".

El president, empresonat de manera provisional a Alemanya, ha lamentat que els membres del govern s'hagin convertit en presos polítics, però ha afirmat que són "lliures d'esperit".  "Ahir, avui i sempre al vostre costat", ha conclòs.

D'altra banda, Carles Puigdemont també ha compartit una imatge de l'1 d'octubre al seu perfil d'Instagram i ha afegit que "la paraula de la ciutadania no pot ser delicte". 

D'aquesta manera, el president ha volgut recordar el que qualifica d'una "jornada de dignitat popular i barbàrie policial"

La situació de Carles Puigdemont

Actualment, el president es troba la presó de Neumünster (Alemanya)  de manera provisional mentre no es resolgui l'extradició. En els pròxims dies, la justícia alemanya haurà de revisar els delictes recollits en la seva legislació penal com són la rebel·lió i la malversació i haurà d'analitzar si els fets que relata Llarena en la interlocutòria són delicte a Alemanya. 

A partir d'aquí, la fiscalia general de Schleswig-Holstein haurà de decidir si accepta tramitar o no l'ordre europea de detenció contra el president. En cas d'acceptar-la, a més, haurà de resoldre si és a favor d'una extradició cap a Espanya, o no.

Un cop es conegui la decisió de la fiscalia s'obriria la possibilitat que Puigdemont surti de la presó. Això seria en dos possibles escenaris: si la fiscalia decideix no procedir amb l'euroordre, o si accepta tramitar l'extradició però considera que el president pot esperar la decisió en llibertat amb mesures cautelars.