La rebel·lió ha passat a millor vida en la causa contra els líders independentistes, però les conseqüències d'haver-los acusat d'aquest delicte han estat palpables, començant pels empresonaments preventius i acabant per la suspensió cautelar de l'exercici de càrrecs públics dels afectats. Coneguda la sentència, les derivades s'estenen en diversos flancs. Per exemple, Pablo Llarena ha hagut d'aixecar la suspensió de Carles Puigdemont i l'expresident ja ha demanat a la Mesa del Parlament que restitueixi els seus drets de diputat. 

El 10 de juliol de l'any passat, el jutge el va suspendre a ell i als diputats presos Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull en aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal. Els va donar la possibilitat de ser substituïts, una opció a la qual van agafar-se els diputats d'ERC i que va obrir una crisi important de confiança entre els socis de Govern. Toni Comín en va quedar al marge perquè estava pendent d'un recurs i per tant no se li ha aplicat mai la suspensió. Després de les eleccions espanyoles del 28-A, Sánchez, Junqueras, Rull i Turull van deixar l'escó del Parlament per agafar l'acta al Congrés. Per tant només Puigdemont, Romeva i Comín van mantenir el seient a la cambra catalana.

Aquest dimarts la Mesa del Parlament ha rebut la notificació de l'aixecament de la suspensió de Puigdemont. I a través de Junts per Catalunya, l'expresident ha decidit sol·licitar que se'l rehabiliti, tant pel que fa als seus drets polítics com econòmics. Això vol dir que reclamarà cobrar el sou de parlamentari de manera retroactiva i que demanarà poder exercir el seu vot a través de la delegació en algun company del seu grup. 

Fonts de Junts per Catalunya expliquen a ElNacional.cat que això implica que Puigdemont podria tornar a ser investit. Puntualitzen, això sí, que de moment la intenció no és tornar a pressionar ERC. Ara bé, asseguren que es reserven la carta. 

La sentència afecta a la vegada un altre diputat del Parlament. L'exconseller Raül Romeva, l'únic pres que encara mantenia l'escó, tenia delegades les seves funcions en el president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, que votava en nom seu en tots els plens. La condemna, però, inhabilita Romeva. Com que la sentència és ferma, això vol dir que haurà de ser substituït pel següent nom a la llista d'ERC del 21-D.