La sentència contra els líders independentistes té efectes més enllà de les condemnes. El veredicte del Tribunal Suprem repercuteix directament en el Parlament de Catalunya. Amb la inhabilitació, els presos que són diputats hauran de ser substituïts definitivament, però no només això. En caure el delicte de rebel·lió, Pablo Llarena -que ha reactivat l'euroordre de detenció a Carles Puigdemont- s'ha vist obligat a aixecar la suspensió cautelar per exercir càrrecs públics que fins ara pesava sobre l'expresident i Toni Comín, una decisió que ja ha estat comunicada a la Mesa del Parlament. 

Això d'entrada vol dir que la Mesa haurà d'estudiar, un cop l'afectat ho sol·liciti, la rehabilitació com a diputat de Puigdemont (JxCat), que manté l'acta però no exerceix com a tal perquè el jutge el va suspendre en aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal. Dilluns Llarena va tornar a cursar una euroordre contra l'expresident, aquesta, però, per sedició. Al document hi anava aparellat l'aixecament de la suspensió, un canvi que segons informen des de la Mesa, ja els ha estat notificat aquest dimarts. 

Fonts de Junts per Catalunya expliquen a ElNacional.cat que això implica que Puigdemont podria tornar a ser investit. Puntualitzen, això sí, que de moment la intenció no és tornar a pressionar ERC. Ara bé, asseguren que es reserven la carta. Lligat a aquesta nova condició s'haurà de veure com es restitueixen els seus drets com a diputat, se li retorna el dret de vot a la Cambra catalana i el sou de parlamentari. En el cas de Comín, com que està pendent d'un recurs, no se li aplica la suspensió i per tant, sí que cobra el sou de diputat, però com que es va negar a delegar el vot, no l'exerceix. 

La sentència afecta a la vegada un altre diputat del Parlament. L'exconseller Raül Romeva, l'únic pres que encara mantenia l'escó, tenia delegades les seves funcions en el president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, que votava en nom seu en tots els plens. La condemna, però, inhabilita Romeva. Com que la sentència és ferma, això vol dir que haurà de ser substituït pel següent nom a la llista d'ERC del 21-D. 

La resta de presos que havien estat diputats -Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez- ja van renunciar a l'acta per poder agafar la del Congrés dels Diputats. Ara, amb la inhabilitació, també perdran aquell escó.