Més avançaments editorials de les reflexions que va fer el president Carles Puigdemont mentre va ser a la presó de Neumünster, que recull al segon volum del llibre M'explico. La lluita a l'exili (La Campana), que es publicarà dijous. En aquest cas les reflexions són sobre ERC i el PDeCAT. "M'han posat al dia d'algunes novetats polítiques i m'han deprimit una mica. Saber el paper tan i tan pervers d'ERC i els dubtes que està generant el PDeCAT em deixa preocupat. Amb aquest actitud ens podrirem a la presó i a l'exili", afirma.

Puigdemont defensa que s'han de mantenir les posicions. "Si reculem només perquè pensem que així la repressió sobre nosaltres serà menys dura, l'error és monumental, històric", conclou.

El fragment del llibre, avançat per RAC1, és el relat personal que Puigdemont fa de la visita que la seva dona, Marcela Topor, el seu amic Jami Matamala i el periodista Xevi Xirgo a la presó. És el 4 d’abril del 2018 i el president fa deu dies que està detingut en espera que es resolgui la petició d’extradició. El relat de l’expresident arriba després de la investidura fallida de Jordi Turull que acaba amb el l'ingrés a la presó, juntament amb el de Josep Rull, Carme Forcadell i Dolors Bassa, i que Marta Rovira hagi decidit marxar a l’exili. 

Puigdemont Preso Neumünster - Efe

Carles Puigdemont quan va deixar la presó de Neumünster el 6 d'abril del 2018. Foto EFE

L'actitud d'ERC

És en aquest context que Puigdemont llança dures crítiques cap a la formació d’Oriol Junqueras i, fins i tot, cap al seu mateix partit. Així acusa Esquerra de tenir un paper pervers en el procés i confessa els dubtes que li genera el PDeCAT.

En el seu dietari, mentre està empresonat, Puigdemont defensa que els polítics independentistes no tenen dret a renunciar en nom de ningú i qualifica "d'ignominiosa i molt dolorosa" l'actitud d'ERC i qüestiona la del PDeCAT. "Fa que l'esforç i tot el sacrifici no serveixin per a res de res. Com poden ser tan febles? Com poden renunciar a mantenir la posició?", afegeix. 

Xirgo escriu en el llibre que després de la visita del 4 d'abril va rebre un missatge de l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo preguntant com estava Puigdemont i que van quedar per veure's al cap d'uns dies.

Foto principal: Carles Puigdemont fa una declaració en sortir de la presó el 6 d'abril del 2018. Foto ACN