Aquest dimecres s'ha fet pública la llista de candidats que es presentaran als comicis per escollir al nou president del Consell de la República. El líder de Junts i eurodiputat Carles Puigdemont, actual president del Consell, es presentarà a la reelecció. Existia el dubte sobre si Puigdemont presentaria finalment una candidatura en aquests comicis, un dubte que ha quedat esvaït aquest dimecres a la tarda quan s'ha fet pública la llista de candidats. Més enllà de Puigdemont, també s'hi presentaran Jordi Castellà Andrés, advocat i regidor de Canet de Mar i també Lluís Felipe Lorenzo, periodista de Palma.

Les eleccions al Consell de la República es van convocar el passat 16 de gener, i ara, després que la Sindicatura Electoral hagi comunicat al Consell els noms dels 3 candidats, s'engegarà la campanya electoral, que serà del 5 al 14 de febrer. Les eleccions començaran el dijous 15 de febrer a les 9 h fins al dilluns 19 de febrer a les 9 h. Els socis podran votar a través de l'app o del web de l'entitat independentista.  Aleshores, els resultats es publicaran en el termini de 24 hores amb el termini que acaba el dimarts 20 de febrer a les 9 h. La presa de possessió del qui sigui escollit nou president del Consell de la República es durà a terme el dia 24 de febrer, dissabte.

El dubte de la candidatura de Puigdemont

Fins que aquest dimecres s'ha fet pública la llista de candidats, existia el dubte sobre si el president a l'exili presentaria candidatura o s'apartaria de la presidència del Consell de la República. Puigdemont haurà de decidir també en els pròxims mesos si es presenta a les eleccions del Parlament Europeu del pròxim juny o si és el cap de cartell de Junts en les eleccions al Parlament de Catalunya que es preveuen el febrer del 2025, en el cas que s'aprovés i s'executés l'amnistia. Puigdemont va fer un pas al costat a la presidència de Junts per centrar-se en la institucionalització de l'entitat independentista a l'estiu del 2022. Aleshores, ja era eurodiputat del seu partit, però volia mantenir una figura institucional allunyada de la vida orgànica dels partits. Tanmateix, amb els resultats de les eleccions al Congrés espanyol, el seu paper de decisió i de lideratge dins del partit ha esdevingut clau en el dia a dia parlamentari. El PSOE necessita a Junts per tirar endavant iniciatives i el paper de Puigdemont ha anat creixent. Tot i això, el president a l'exili finalment ha optat per optar a un nou mandat al capdavant del Consell de la República.