El Consell de la República ha iniciat aquest dilluns 15 de gener el procés electoral per escollir una nova presidència de l'entitat independentista a l'exili. Un cop publicat al Butlletí Oficial del Consell el Decret de Convocatòria, les eleccions seran entre el 15 i 19 de febrer. Per tant, ara, la institució comença un procés electoral, que passa per la presentació de les candidatures, la seva ratificació, la campanya electoral i la presentació dels resultats. El president Puigdemont, que el 2022 va decidir deixar la presidència de Junts per impulsar el paper de la seva presidència al Consell, tindrà a partir d'aquest dilluns 15 dies per decidir si es presenta a la reelecció.

Incògnita Puigdemont

Les eleccions arriben amb la incògnita del president Puigdemont, que haurà de decidir també si es presenta a les eleccions del Parlament Europeu del pròxim juny o si és el cap de cartell de Junts en les eleccions al Parlament de Catalunya que es preveuen el febrer del 2025, un cop executada l'amnistia. Puigdemont va fer un pas al costat a la presidència de Junts per centrar-se en la institucionalització de l'entitat independentista a l'estiu del 2022. Aleshores, ja era eurodiputat del seu partit, però volia mantenir una figura institucional allunyada de la vida orgànica dels partits. Tanmateix, amb els resultats de les eleccions al Congrés espanyol, el seu paper de decisió i de lideratge dins del partit ha esdevingut clau en el dia a dia parlamentari. El PSOE necessita a Junts per tirar endavant iniciatives i el paper de Puigdemont ha anat creixent. Fins al punt que s'espera que en els pròxims mesos hi hagi una reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez

Terminis electorals

El termini per a la presentació de candidatures finalitza a les 9 hores del 30 de gener i fins al 3 de febrer hi ha un termini de cinc dies per fer avinent a les candidatures les possibles irregularitats. El diumenge 4 de febrer es proclamaran oficialment les candidatures i a partir del 5 fins al dimecres 14 de febrer hi haurà la campanya electoral. A partir d'aquí, les eleccions començaran el dijous 15 de febrer a les 9 h fins al dilluns 19 de febrer a les 9 h. Els socis podran votar a través de l'app o del web de l'entitat independentista.  Aleshores, els resultats es publicaran en el termini de 24 hores amb el termini que acaba el dimarts 20 de febrer a les 9 h.

WhatsApp Image 2024 01 16 at 09.42.02
Procés d'elecció de la presidència del Consell / Consell de la República

Renovació de la Sindicatura Electoral

Precisament, el que també es renova és la Sindicatura Electoral, amb una presidència que recau en Teresa Rosell, llicenciada en Dret, màster en Dret Registral, mediadora familiar i professora. Els dos membres titulars són Mireia Casals, llicenciada en dret a la UAB, advocada inscrita a l'ICAB, i Marc Alcomà, advocat, expert en dret civil i administratiu. Els dos membres suplents són en Sergi Blàzquez, professional del dret com a advocat, amb més de 30 anys d’experiència en el sector privat, i Antoni Ferré, doctor en Dret, és professor associat de Dret Administratiu a la UB, i va ser professor de la UNED de Cervera. 

WhatsApp Image 2024 01 16 at 09.41.42
Renovació de la sindicatura electoral / Consell de la República

Les eleccions arriben en el termini establert, ja que un cop dissolta l'Assemblea de Representants l'executiu estava en funcions. En haver-se modificat el Codi del Consell, els comicis es podran celebrar de forma directa. En canvi, abans era parlamentària. Els canvis proposats per l'actual executiu del Consell també implicava dissoldre definitivament l'Assemblea de Representants per substituir-lo en dues cambres: una en què estiguin representats els consells locals —les entitats del Consell organitzades al territori— i una altra assessorada per experts i "amb les bases del Consell" amb "l’objectiu d'elaborar la legislació republicana, és a dir, les lleis de la República". La proposta va ser avalada per un 76,5% dels membres del Consell, malgrat que només va votar el 6,5% del cens electoral. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!