Quatre dies abans que la comissió Pegasus viatgés a Madrid, el president a l'exili, Carles Puigdemont, va alertar al Parlament Europeu que hi ha "un boicot des de dins" en la investigació de l'espionatge amb Pegasus. "Dijous passat vaig advertir de la falta total de voluntat per investigar l’escàndol Pegasus i el Catalangate", ha explicat a través d'una piulada, just quan s'ha conegut que la reunió d'aquest dimarts del comitè Pegasus amb la comissió de Defensa quedava suspesa. En aquesta línia, ha recordat que va denunciar que "a quatre dies d’iniciar-se la missió de la comissió Pegasus de l'Eurocambra a l'Estat espanyol, el més calent estava a l’aigüera". "Estaven advertits", ha afegit.

El president a l'exili ha recordat aquest dimarts la seva intervenció a l'Eurocambra en el moment que s'ha fet pública la suspensió de la reunió del comitè Pegasus amb la comissió de Defensa per la moció de censura de Vox. Les forces independentistes han criticat aquesta situació i han denunciat una "plantada monumental" del govern espanyol als eurodiputats de la comissió Pegasus al Congrés dels Diputats. La sessió prevista amb els membres de la comissió de Defensa i Secrets Oficials s'ha suspès per aquesta moció de censura contra Pedro Sánchez, la qual s'ha allargat i encara s'està debatent. Aquesta situació ha generat la indignació d'alguns eurodiputats, que han estat més de dues hores a la sala Constitucional esperant que arribessin els diputats convocats. Però, seguint el que marca el reglament, no es pot engegar cap comissió parlamentària mentre s'està celebrant un ple.

Puigdemont denuncia "un boicot des de dins"

"Hi ha un boicot des de dins", va assegurar Puigdemont a l'Eurocambra el passat dijous, on va subratllar que "ni la Comissió Europea, ni els estats membres tenen gens d'interès real a conèixer, investigar i actuar". "El dilluns hi haurà una missió a Espanya, però, avui, quatre dies abans, no saben amb qui es trobaran", va exposar el president a l'exili, subratllant que encara no s'havia aclarit si es reunirien amb el govern espanyol o amb el Parlament espanyol. "Això és inacceptable", va recriminar. Tot i això, Puigdemont va deixar clar que aquesta falta d'informació "és la demostració de la inacció absoluta de les autoritats de la Unió Europea".

Durant la seva intervenció al Parlament Europeu, el president de la Generalitat va recordar que "hi ha una amenaça molt greu" amb l'ús del programari espia Pegasus. En aquesta línia, va remarcar que s'utilitza "l'excusa de la seguretat nacional" i que, això, té "efectes inhibidors de la democràcia". Segons Puigdemont, "fan servir una mena de gàbia de Faraday que protegeixi les autoritats dels estats i de la UE dels efectes de la democràcia". "I això és inacceptable", va reiterar.