El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha denunciat aquest dijous al Parlament Europeu la "inacció absoluta de les autoritats" de la Unió Europea davant la missió de la comissió Pegasus de l'Eurocambra que el proper dilluns i dimarts ha d'anar a Madrid. Puigdemont ha afirmat que comparteix la "decepció" del president d'aquesta comissió, Jeroen Lenaers, i tot seguit ha dit que seria "més clar": "Hi ha un boicot des de dins". A parer del també eurodiputat, "ni la Comissió Europea, ni els estats membres tenen cap interès real a conèixer, investigar i actuar" en aquest afer.

En aquesta línia, el president del Consell de la República ha asseverat des del faristol de la cambra europea que és "inacceptable" que, a manca de quatre dies per a la missió de la comissió a Espanya, encara no sàpiguen amb qui es trobaran. "Es reuniran amb el govern espanyol o no? Amb el Congrés?", ha preguntat Carles Puigdemont. Des del punt de vista de l'europarlamentari, tot plegat és la "demostració de la inacció absoluta" de les autoritats del club comunitari i ha alertat que hi ha una "amenaça molt greu": "L'ús d'aquest programari espia —Pegasus— i l'excusa de la seguretat nacional tenen efectes inhibidors de la democràcia". Per il·lustrar-ho, Puigdemont ha fet referència a la gàbia de Faraday —estructura metàl·lica recoberta de material conductor que anul·la l'efecte del camp electromagnètic, com pot ser un llamp en un avió—: "Fan servir-la per protegir les autoritats dels estats i de la Unió Europea dels efectes de la democràcia", ha denunciat.

Els eurodiputats de la missió retreuen la "manca de cooperació" als estats

Durant aquesta sessió plenària, els diputats del Comitè Pegasus del Parlament Europeu han criticat el "silenci i manca de cooperació" de la Comissió Europea i dels estats membre de la UE per esclarir l'ús del programari i les persones a les quals s'ha espiat amb aquest. Jeroen Lenaers ha demanat a la CE que s'hi impliqui perquè "el que veiem en la pràctica és que no hi ha cooperació". Per la seva banda, la ponent Sophie In'T Veld ha acusat els estats de ser "còmplices i culpables de defensar un sistema molt malalt", donat que suposa "un atac als drets fonamentals i la democràcia".

La comissària de Serveis Financers, Mairead McGuinness, ha defensat que la Comissió Europea "no té competències per avaluar casos individuals ni poder" per investigar l'espionatge, però ha reiterat que "la justícia europea ha deixat clar que cal que els estats membre puguin demostrar que la seguretat nacional es veu compromesa". Des dels Verds, l'eurodiputada Saskia Bricmont ha titllat de "bufetada a la democràcia" aquest "silenci" i Stelios Kouloglou, de l'Esquerra, ha acusat la CE d'estar "cobrint els escàndols".

L'independentisme alerta dels intents de bloqueig contra la comissió

Aquest mateix dijous, partits i entitats independentistes han enviat una carta conjunta dirigida al president del comitè, Jeroen Lenaers, i a la ponent, Sophie In'T Veld. En la missiva, ERC, Junts, la CUP, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural critiquen l'actitud del PSOE, PP, Vox i Ciutadans i apunten contra ells per "voler impedir" la missió. De fet, situen com a possible excusa la celebració de la moció de censura el dimarts 21 i dimecres 22. Les tres forces independentistes i les dues entitats emplacen el comitè a mantenir el viatge "per protegir els nostres drets com a víctimes i com a ciutadans europeus". Alhora, plantegen que la missió viatgi a Barcelona i es reuneixi amb més víctimes del CatalanGate.

Ara com ara, l'única cosa confirmada és la reunió el dimarts a la tarda amb el president Pere Aragonès i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, en tant que víctimes d'aquest espionatge, així com amb membres de la comissió del CatalanGate del Parlament de Catalunya. A partir d'aquí, es preveu que el gruix de l'activitat de la missió es concentri entre el dilluns al migdia i el dimarts a la tarda. Inicialment, aquesta agenda començaria amb una reunió amb Amnistia Internacional i Rights International Spain —s'ha exclòs a l'ANC i a Òmnium—. A la trobada amb diputats catalans el dilluns a la tarda, també s'hi estudia que hi vagin Paz Esteban, exdirectora del CNI i un grup de periodistes espanyols. Pel que fa al dimarts, es contemplava una reunió amb diputats del Congrés dels Diputats i amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però és justament la moció de censura el que deixa en una incògnita la trobada.