El president a l'exili Carles Puigdemont ha assegurat aquest dimecres que només són "els ciutadans" qui poden demanar-li no seguir com a diputat. En aquest sentit ha remarcat que serà el Parlament qui decidirà -perquè així ho diu la llei- si ha de deixar o no l'escó però s'ha mostrat "absolutament convençut" que la cambra protegirà els seus membres "com el poder judicial ha fet amb el jutge Llarena".

"No hi ha cap sentència que ens obligui a deixar l'escó", ha afegit. A més, ha recordat que va ser escollit com a cap de llista de Junts per Catalunya, una llista "que va obtenir un enorme suport". Puigdemont ha fet aquestes declaracions des de Hasselt (Bèlgica), on ha fet la conferència inaugural del curs de Dret Internacional i Europeu del PXL University College.

El president ho ha dit a dues setmanes per al debat de política general, que tindrà lloc del 2 al 4 d'octubre, quan encara es manté la incògnita sobre com es resoldrà la substitució temporal dels diputats encausats imposada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. A hores d'ara, JxCat i ERC continuen negociant contra rellotge per trobar-hi una solució i evitar un nou xoc públic entre els dos socis de Govern.