Les portades d’avui se les enduen tres noms. Un, el nou fracàs de la primera ministra Theresa May, a qui el parlament britànic ha tornat a tombar el seu pla pel Brèxit. L’altre, el fabricant d’avions Boeing, a qui li han deixat a terra el B-737 MAX —el 737 és el model més venut de la firma de Seattle i, amb les variants de l’Airbus-320, és l’avió de passatgers per defecte de les companyies aèries en general i de les de preu baix en particular. L’últim, el president Carles Puigdemont, que diu que tornarà a Catalunya si és eurodiputat electe, cosa que l’ha tornat a posar sota els focus.

Com en els partits de Champions, la clau en dies de notícies “de l’estranger” com avui està en els detalls de les portades. El que potser té més força és l’entrevista a José Antonio Nieto que anuncia El Mundo. L’exsecretari d’Estat de Seguretat de Zoido —com a testimoni no recordava res, no ho sabia o no en tenia constància— afirma ara que “un indult esmenaria des de la política la sentència dels jutges”.

Quantes coses en onze paraules. D’entrada, la notable visió de l’exalt càrrec. Gairebé tothom que té ganes de fer reset —i la majoria dels corresponsals— solen explicar l’embolic del Suprem a l’inrevés, en el sentit que la judicialització del procés mostra el fracàs de la política. Nieto, en canvi, diu el contrari. Un altre detall, tampoc menor: té la condemna per segura. Un últim: ara se n’adona de tot plegat?

La Razón no hi està gens d’acord i pronostica que al president li caurà una altra euroordre o el desterro permanent. Ara mateix no té cap sentit ni una cosa ni l’altra. Les euroordres anteriors no han reeixit amb Puigdemont i al desterro ja hi és. Fa l’efecte que la possibilitat que el 130 torni ha irritat molt al diari del Grupo Planeta. En fi. Tampoc és agosarat preveure que Nieto serà passat per la pedra els dies que vénen per tot quant columnista patriota es fa i es desfà.

A El País el detall és que mantenen en portada —i també La Razón— el que sembla una epidèmia de primàries fake a Ciutadans, un partit al que procuren tractar més aviat amb una barreja d’afecte i esperança. Aviam com evoluciona el cas. La Vanguardia valora com a “confús” el pla de Puigdemont per tornar si és eurodiputat. L’Ara s’ho agafa amb distància (“recupera la promesa”) i El Punt Avui s’entusiasma amb la perspectiva, mentre que El Periódico ho titlla de “fake news destapada”. Tot això no es podia saber.

EM

LR

EP

LV

ARA

AVUI

EPC

ABC